Инфо

27. септембар 2018.27. сеп 2018.
ТРАДИЦИОНАЛНА “НЕДЕЉА ИСТРАЖИВАЧА”

Подстицање креативности

До 29. септембра. У оквиру манифестације предвиђено је преко двадесет активности, а осим Центра за стручно усавршавање и 14 институција у образовању. Први дан почео је са пет активности од којих је и постављање тридесете јубиларне инсталације, ветрењаче у Парку науке
“Недеља истраживача” посвећена научно – истраживачком раду, почела је протеклог понедељка у Центру за стрчуно усавршавање и трајаће до 29. септембра. У оквиру манифестације предвиђено је преко двадесет активности, а осим Центра за стручно усавршавање и 14 институција у образовању, у активности су се укључили и шабачки Музеј, односно, Шабачка библитека.
Први дан почео је са пет активности од којих је и постављање тридесете јубиларне инсталације, ветрењаче у Парку науке. Осим тога одржана су разна предавања и радионице, као и поставка Народног музеја у Шапцу под називом “ Српски Стоунхенџ” која се односи на ископавања у Десићу.
- Библиотека Шабачка допринеће овој манифестацији тако што ће у петак бити одржан час литералне географије и шетња по граду, где ће учесници моћи да се упознају са важним местима у којима су живели писци из Шапца. Након тога биће одржано предавања везано за стару књигу. Позивам све наше суграђане, како младе тако и старије, да посете наше манифестације, да уживају кроз игру и радионице – истакао је Бранко Филиповић, директор Центра за стручно усавршавање.
“Недеља истраживача” је европски пројекат у коме је партнер Центар за промоцију науке, а преко научних клубова спроводи се у целој Србији.
- Центар за промоцију науке је ове године партнер на два пројекта, један је “Рифокус”, а други “Риконект”. ЦСУ је део пројекта “Риконект”, заједно са Кикиндом и Бечејем. Оно што издваја ову годину у односу на претходну јесте то што ће се дешавања одржавати целе недеље. Сматрам да је овај догађај значајан без обзира да ли деца желе да се баве науком. Имамо могућност да у њима пробудимо радозналости и усмеримо их на то да никада не изгубе истраживачки дух, чиме год се бавили – навела је Данијела Вучићевић, представница Центра за промоцију науке и координатор пројекта.
Град Шабац је такође подржао организацију манифестације “Недеља истраживача”.
- Поносни смо на то што се велики број удружења, организација и установа из нашег града укључило у овај рад. Мислим да је ово сјајан начин да деца стекну нова знања и вештине. Није стереоптини тип учења, већ доста атрактивнији, те ћемо самим тим можда продубити њихову креативност и формирати здраве, младе људе у нашој околини – истакла је Јелена Ристић, начелница Одељења за друштвене делатности.
Другог дана недеље посвећене младим научницима и свим нашим суграђанима, одржано је предавање на коме је велики број присутних имао прилику да се упозна са најважнијим европским вредностима и традицијом којој припада наша култура. Наши суграђани су се са тим упознали кроз уочавање, прихватање и толеранцију за сличности и разлике другачијих народа, као и кроз кореалцију са различитим епохама у односу на оно што је било културолошки (не)прихватљиво. Такође, одржано је и предавање “Знањем против страха” у ком је учестовавала ОШ “Стојан Новаковић”
К.Ј.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa