Инфо

27. септембар 2018.27. сеп 2018.
Од тог посла нема ништа
ПОВОДОМ НАЈАВЕ ДА БИСМО МОГЛИ ДА ИЗВОЗИМО СВИЊСКЕ ПАПКЕ И ГЛАВЕ У КИНУ

Од тог посла нема ништа

“Србија масовно увози то што наводно бацамо из Европске уније. То се увози на вагоне за прераду. Док људи у ЕУ једу паштете, виршле и саламе од месе, ми у Србији једемо све то, али од папака и осталих делова које они бацају”, каже наш саговорник
Најава да би Србија могла да у Кину извози свињске папке, главе и репове изазвала је доста реакција у нашој земљи. Док је за једне ова прича више него добра, има и оних који сматрају да се ради о још једном „имагинаријуму“ српских власти.
Један од највећих сточара у нашем крају Драган Станковић тврди да од ове најаве неће бити ништа, као и да је у питању празна прича.
- Прво и најосновније, није посао председника да о томе прича и разговара. Постоје људи којима је то посао, који знају са чиме ми располажемо и који анализирају тржишта - каже Станковић за Глас Подриња.
Као велику неистину коју је председник изрекао у Кини, Станковић наводи реченицу да ми у Србији бацамо папке и главе.
- То није тачно. Комплетан тај асортиман одлази у прераду. Оно што је најгоре, Србија масовно увози то што наводно бацамо из Европске уније. То се увози на вагоне за прераду. Док људи у ЕУ једу паштете, виршле и саламе од меса, ми у Србији једемо све то, али од папака и осталих делова које они бацају - напомиње наш саговорник.
По њему је управо то проблем, јер како да извозимо своје папке, ако масовно увози те исте ствари из ЕУ.
- Велики је проблем што не можемо да извозимо свиње за ЕУ, јер се оне код нас и даље вакцинишу на свињску кугу. Док се то не буде реализовало неће ни бити озбиљног посла од извоза - каже Станковић.
Да од овог посла нема никакве вајде говори и податак о томе, да Србија нема довољну производњу свиња, јер их констaнтно увозимо.
- Количина папака и глава које би ми могли да понудимо кинеском тржишту је вероватно довољна за три дана. Ми немамо довољно свиња да извеземо за један кинески град. Како онда можемо да обезбедимо континуитет снaбдевања. То је празна прича од које српски сточар неће имати никаквог бенефита - тврди Станковић.
Он подсећа да се пре две године увелико причао о томе да ћемо да извозимо свиње и бикове, управо у Кину.
- Шта би од тога? Апсолутно ништа. Од свиња и бикова дошли смо до папака и глава, а пошто ни од тога неће бити ништа, можда на крају будемо извозили репове. И њих, међутим, немамо пуно - истиче Станковић.
Можда да им
понудимо пихтије
- Не знам који су то кинески специјалитети од папака и глава, али код нас има. Доказ да се у Србији те ствари не бацају је и то што се ти делови за које нам је председник рекао да ће се извозити користе за прављење пихтија, крвавица и осталих домаћих јела. Можда им је стварно понудио технологију израде тих специјалитета у замену за летеће аутомобиле - додаје Драган Станковић.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa