Инфо

27. септембар 2018.27. сеп 2018.
КОЦЕЉЕВА У ЗНАКУ ФЕСТИВАЛА ЗИМНИЦЕ
СУТРА ПОЧИЊЕ ЈУБИЛАРНИ ДЕСЕТИ САЈАМ

КОЦЕЉЕВА У ЗНАКУ ФЕСТИВАЛА ЗИМНИЦЕ

Најављено око 250 излагача зимнице и пратећих садржаја од којих су трећина прерађивачи и произвођачи из коцељевачког краја
Јубиларни, десети “Фестивал зимнице” почиње сутра и трајаће два дана. Према речима организатора најављено је око 250 излагача зимнице и пратећих садржаја од којих су трећина прерађивачи и произвођачи из коцељевачког краја.
Многи су некада били радници на далеко чувеног привредног гиганта “Воћар Коцељева”, а затим су годинама стицана знања, умећа и искуства пренели у своја домаћинства и почели са припремом зимнице на традиционалан начин. Међу њима је и Светлана Мијатовић, 63-огодишња домаћица из Коцељеве која је више од три деценије у овој фабрици за прераду воћа и поврћа била ангажована на пословима лаборанта текуће контроле.
–Производња зимнице у већим количинама у мом домаћинству почела је практично са почетком сајма зимнице у Коцељеви. Како је растао фестивал и повећавао се број купаца, расла је и моја производња. Повећавала се из године у годину. Ипак, ја радим готово све сама са врло мало помоћи из комшилука, тако да не јурим за бројкама и количинама, већ искључиво инсистирам на квалитету. Трудим се да оно што урадим буде изузетно квалитетно, да нико нема примедбе и то је моје огледало. Ја се ту не бих брукала и највећа сатисфакција за мене је када се купци врате или препоруче моје производе пријатељима, комшијама, колегама- прича Цеца.

СЛАТКА СУ ПОНОВО
У МОДИ
Асортиман њених производа је разнолик, а садржај у теглама весео и шарен. У амбалажама се могу наћи све врсте прерађеног воћа и поврћа.
–Имам паприке у свим варијантама попут паприке у сенфу, са реном, са купусом, филет паприке, пеглане итд. Ту су и краставци, класични и они шарени. Купцима ћу ове године понудити и све врсте џемова од шљива, кајсије, јагоде, малине, дуње. Припремила сам воћне сокове, сирупе, парадајз млевени, без љуске, ловачку салату...- набраја ова домаћица и додаје да је посебан акценат ове године ставила на производњу слатка за која тврди да су поново у моди. Зато је за десети фестивал припремила мноштво различитих укуса.
–Слатка су прошле године била изузетно тражена и ја сам све продала већ првог дана. Кажу да су слатка поново у моди и да се враћају та времена када је било нормално служити госте овим производом. На фестивалу у Коцељеви купци ће моћи да купе слатко од трешње, вишње, јагоде, обалске купине, од дуње, шљива са и без ораха, од смокве...Слатка од шљива и смокава, око којих има и највише посла, коштала су 400 динара, док је тегла од 700 грама осталих била 350 динара- прича Цеца.
Међу несвакидашњим производима који је, судећи по прошлогодишњој тражњи, наишао на добар пријем код купаца јесте и домаћи, природан зачин који је, тврди ова домаћица, одличан за спремање чорби.
–Први пут сам овај зачин понудила купцима претпрошле године, али га прошле нисам спремала. Међутим, они који су га купили, долазили су и тражили поново. Ја га нисам имала, па сам одлучила да то исправим и поново га уврстим у асортиман својих производа. Много поврћа у њега иде попут ђумбира, беле и црвене зелени, целера- открива Светлана која је готово од почетка излагач на овој манифестацији за коју тврди да је од изузетне важности за произвођаче и прерађиваче.
–Сведоци смо да се из године у годину ова манифестација повећава. Продаја зимнице се обавља и пре и после сајма али се значајне количине производа продају и на самом Фестивалу. Мени је незаменљив директан контакт са гостима, са купцима и ја се трудим да будем љубазна и да имам један изграђен однос према гостима, да стекнем и задржим поверење купаца- истиче ова домаћица.
КВАЛИТЕТ ДИКТИРА
ЦЕНУ
Светлана, као и већина домаћица из овог краја, инсистира на квалитету финалног производа, традиционалној рецептури која изискује време и стерилном процесу припреме. Да би било који производ био квалитетан неопходна је добра сировина. Тако је и са прерадом воћа и поврћа.
–Не може ни један производ да буде квалитетан, а јефтин. Када нађеш добру, квалитетну сировину, мораш добро и да је платиш. Чим платиш, то се одражава и на цену финалног производа. Ја знам од кога и шта узимам и за сада је то добитна комбинација. Сировину углавном купујем од домаћих, локалних произвођача и годинама сарађујем са њима. Сама чистоћа посуђа, теглица и свега осталог током припреме је такође важна и када се све то испоштује, производ не може да буде лош- тврди Цеца.
Међу зимницом ајвар је неприкосновен. И на њеном штанду ће се наћи овај производ. Благи или љути, свеједно, али искључиво од печених паприка, јер јој барени још нико није тражио. И увек се враћају по онај чија припрема изискује неколико дана рада.
–Тегла ајвара од 700 грама продавала се за 500 динара. За припрему ајвара потребно је 2-3 дана, у зависности од количине коју спремате. Постоји неколико етапа и ништа не може ни брже ни преко реда. Одабир и набавка квалитетне сировине су почетни корак. Затим следи печење паприке коју потом треба ољуштити. Тако очишћена мора да се оцеди и тек онда следи процес термичке обраде, тј.пржење и на крају пастеризација. Када се направи калкулација дође се до закључка да труд домаћице кошта само сто динара и да тегла готовог ајвара од печених паприка, спремљеног на традиционалан и потпуно природан начин, није скупа- сматра ова домаћица која све своје производе пастеризује јер то и јесте суштина домаће зимнице, чију припрему треба што више приближити традиционалном начину спремања, без утицаја било какве хемије.

КРЕАТИВНОСТ
И У ТЕГЛИЦАМА
Већ на први поглед полице у Цецином шпајзу буде носталгију и враћају у нека давна времена када су домаћице припрему зимнице доживљавале не као велики терет и обавезу већ као прилику за дружење и размену рецепата. Тако је и данас код већине коцељевачких домаћица које већ месецима вредно прерађују воће и поврће. Ипак, њене теглице се издвајају по веселом и креативном садржају. Наиме, ова домаћица веома вешто, уз помоћ скалпела и ножа, поврће претвара у цветиће и друге украсе који теглама дају потпуно другачији изглед.
–И у спремању зимнице може да се искаже и покаже креативност. Ја се изузетно пријатно осећам када дођу купци, посебно жене, и када ми уделе комплимент попут онога да је тегла воћа и поврћа тако припремљена да може да буде украс на полицама у шпајзу. Све ово што ја радим није скупље од теглица у којима нема украса. Цена је иста, али ја уживам у изради јестивих детаља и то осећају и купци. То је негде мој лични печат. Опуштам се на тај начин и када то лепо испадне ја сам веома задовољна. Храна треба да буде лепа и за око. Идеје ми долазе саме од себе. Само се препустим и уживам- каже ова домаћица која жељно ишчекује почетак десетог “Фестивала зимнице” у Коцељеви и радује се новом сусрету са својим купцима.
В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa