Инфо

27. септембар 2018.27. сеп 2018.
НОВА СЕЗОНА У ШАБАЧКОМ ПОЗОРИШТУ

Театар – дом свих Шапчана

Читава сезона посвећена приближавању Шабачког позоришта локалној заједници. Четири премијере планиране током сезоне. Почетак 14. Позоришна ревија. Акценат на порукама представе
-Биће ово сезона локалпатриотизма, али не у смислу да затварамо врата гостујућим театрима, већ ћемо учинити све да Шабачко позориште приближимо суграђанима, да ова зграда постане место где ће радо долазити, да победе осећај гостовања овде и да као и ми позориште осете као свој дом. У том смеру је и сарадња са уметничком групом “Комбинарт” која је осмислила дизајн током сезоне, која је локалпатриотски интрвенисала у фоајеу, с тим циљем ћемо велику пажњу посветеити нашим волонтерима, Омладинском клубу, то је идеја водиља осмишљавања “Локалпатриотске причаонице”. Град су људи, град је позориште – истакла је директорка Шабачког позоришта Миња Богавац најављујући нову позоришну сезону у Шапцу.
Већ по традицији сезону отвара октобарска “Позоришна ревија” од 5. до 8. октобра, а на бину ће изаћи ансамбли из Београда, Бечеја, Обреновца.
-Краћа, али интригантнија Ревија него раније. Читав концепт Ревије и сезоне су представе које нису гламурозне, скупе поставком, али носе невероватну поруку и јаку причу. Битеф тетар отвара сезону представом “О с(а)вести” посвећену нашој убијеној новинарки Дади Вујасиновић, прича из угла њене пријатељице, али је реч о интерактивној представи, те је свако ново извођење другачије. “Краљ Иби” је изведба која се осврће на диктатуру, “Шине” сматрам једном од најбољих представа код нас тренутно, а и крај ревије је сјајна интерактиван представа, посвећена политичком екстремизму “Три лица огледала” – додаје Богавац.
На дан отварања, наступу глумаца Битеф театра претходиће, од 17 часова прва “Локалпатриотска причаоница”.
-Сваког петка у 17, уз кафу, у нашој галерији причамо са знаменитим Шапчанима, људима који имају богату и интересантну животну причу. Госте одређујемо од недеље до недеље, а врата за све су отворена, да сврате, попију кафу и чују топле људске приче суграђана – појашњава директорка Шабачког позоришта.
Крај 2018 и почетак 2019. године у овдашњем театру обележиће и премијере. Већ 23. октобра на великој сцени нас очекује “(Прет)последња панда или статика” Дино Пешута, драмског писца из Хрватске, али у режији нашег Максима Милошевића.
-Максим је апсолутно локализовао текст и прилагодио га је овом подручју, те ће се, верујем, многи изненадити када виде колико је локалпатриотских елемената у њој. Нешто другачије, јединствено, верујем пријатно изненађење за све – прецизирала је Миња Богавац.
Пред нову годину припрема се премијера “Позоришне анегдоте”, представа у којој наступају сви чланови шабачког ансамбла, износе своје личне и позоришне приче. У јануару се спрема “Бела грива” премијера изведбе која није класично прилагођавање садржаја романа таетру, а за март, у копродукцији са “Стеријиним позорјем”, негде пред пролеће, на сцени “Љубиша Јовановић” биће изведена представа “Бацачи прстију”.
Карте “долазе” код вас
Од ове сезоне је проширена могућност куповине карата. Билетарнице су отворене два сата пре почетка представе, али се пре тога могу поручити преко друштвених мрежа или на контакт телефон доступан у позоришту. По поруџбини карте се доносе на вашу адресу.

Школа за хероје
Својеврсна најава сезоне била је представа “Који траг да пратим” одиграна у понедељак у извођењу тетатарске групе из Шведске “Театар Театрон”. Један од оснивача групе је глумац родом из Руме Жељко Сантрач који већ 25 година живи и ради Шведској. Осим изведбе која говори о животима миграната у Скандинавији, “Театрон” је остварио сарадњу са Омладинским клубом шабачког позоришта” кроз пројекат ШКОЛА ЗА ХЕРОЈЕ. Пројекат је намњен младима од 12 до 25 година.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa