Инфо

27. септембар 2018.27. сеп 2018.
Јабуке заслужују  субвенције
МАЛЕНКО МАЈСТОРОВИЋ, ВОЋАР ИЗ ДУБЉА

Јабуке заслужују субвенције

Без обзира на сорту, јабуке захтевају веће улагање, као уосталом и друго воће, али генерално гледано доносе већу зараду од пшенице и кукуруза, који су се одомаћили на мачванским пољима, тврди наш саговорник
Угледни мачвански домаћин Маленко Мајсторовић из Дубља се винуо у свет воћарства 2011. године, када је засновао свој воћњак јабука.
Данас је то много обимнија и организованија производња. Заснива је на осам хектара, а поред јабука ту је и мања површина под крушкама. Тренутно је настало “загушење” у пласману овог изузетно здравог и траженог воћа на светском тржишту.
- Наше најквалитетније јабуке купују Руси. Управо је и прва класа највећи циљ, будући да се тако и највише заради, али генерално највећи проблем је што смо ми постали само добра сировинска база. Мачва нема изграђених прерадних капацитета, а ово воће захтева тзв. “режимско” чување, на температурама од нула до минус два степена. Ми таквих хладњача немамо и то поскупљује производњу, каже Мајсторовић, један од малобројних произвођача овог цењеног воћа у општини Богатић.
Његово вишегодишње искуство говори да се на јабуци може више зарадити него на пшеници или кукурузу, који су се одомаћили на мачванским пољима.
- Наравно, улагања у производњу јабука су изузетно велика, као уосталом и другог воћа. Мачванска земља јој одговара. Нажалост, нема ту много сигурности и унапред одређеног, додаје наш саговорник.
Тренутно је берба јабука у пуном јеку. Приноси су, тврди задовољавајући. На једном хектару остварује и до 50 тона, што је изузетно добро. Ни цена између 40 и 50 динара за килограм, пре око месец дана није била неприхватљива.
- Касније је знатно “пала”на 30 и 20 динара. Сада је дошло и до тоталног “загушења” у пласману, а ми нажалост немамо условних складишта и тај род одлази углавном као сировина и по нижој цени, која некад не може да “покрије” трошкове који морају да се издвоје за бербу (сезонски радници).
Мајсторовић своју робу пласира Алдахри у Павловцима. Око цене се често договарају, а има и директних испорука по унапред познатој цени. Све у свему задовољан је и како сам на крају каже, намерава да усавршава постојећу производњу.
Као члан Управног одбора Задружног савеза Србије, залаже се за државне субвенције, дирекно произвођачима јабука, што би свакако повећало, унапредило и учврстило ову захтевну производњу у општини Богатић.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa