Инфо

27. септембар 2018.27. сеп 2018.
РЕЧ СТРУЧЊАКА

Сачувајте род од штеточина у складишту

У последњих неколико година примећује се већи број генерација складиштних штеточина. Сматра се да су један од разлога све топлија лета и и све топлије зиме. Други разлог су неадекватни складиштни простори који су неадекватни у погледу превентивне заштите, односно хигијене. Самим тим је отежана и могућност квалитетног хемијског сузбијања ових штеточина. Повећана бројност складишних штеточина у затвореном простору има за последицу повећану бројност и појаву на пољима кукуруза.
Готово увек у складиштима се не примети мања популација складишних штеточина него искључиво када су се оне пренамножиле, а тада је већ компликованије и сузбијање. Складишне инсекте требамо тражити редовним прегледом количине ускладиштених производа. Обично су то критична места која треба преконтролисати, тамни углови, отпад, заостале количине старих производа, око прозора, вентилационих отвора и др.
- Најважније штеточине ускладиштеног кукуруза су житни мољац и жишци. Штете које настају могу бити директне и индиректне. Директне штете се односе на смањење тежине и квалитета нападнутог зрна, а индиректне штете на загађивање осталог неоштећеног зрна, загревање ускладиштене количине, повећање влажности и стварање услова за размножавање разних микроорганизама- истиче Слободан Гошић, дипл.инг. ПССС Шабац.

Житни мољац
Житни мољац један је од најопаснијих штеточина складишта, посебно када кукуруз или друге житарице из поља у складишта долазе влажне и не пролазе процес сушења у сушарама. Често заражен кукуруз из поља уноси се у складишта где наставља развој и даље ширење. Напада првенствено кукуруз, затим и сва остала жита. Хранећи се клицом кукуруза има двоструко бржи развој него кад се храни осталим садржајем зрна. Кад поједе унутрашњост зрна прелази на друго зрно и никад их не повезује нитима.

Кукурузни жижак
Кукурузни жижак је првенствено складиштна штеточина, али се јавља и на клиповима кукуруза у пољу. Добро лети па због тога има важну улогу у ширењу и нападу кукуруза на парцелама. За његов развојни циклус потребна је релативна влажност ваздуха изнад 70%, а влажнос зрна изнад 10%. За смањење појаве ових штеточина у складиштима потребно је спроводити превентивне мере заштите. То се односи на уклањање остатакака производа из претходне године, који се могу самлети и употребити, а ако је дошло до кварења робе потребно је уништити. Складиште се очисти од остатака хране, евентуалне настале пукотине се поправе, зидови и таванице се окреће. Након завршетка непестицидних мера потребно је извршити хемијско третирање празних складишта.

Препарати
• Етиол течни у концетрацији 0,2 – 0,3% уз утрошак воде 7-8 л припремљене емулзије на 100 м2 простора;
• Ацтеллиц 50 у количини 0,75-1 мл/м2 ( 100 мл за 100 м2 ).
Приликом одабира инсектицида за сузбијање штеточина у складишту, требамо имати на уму КАРЕНЦУ препарата који користимо. Разлог за то је употреба ускладиштених производа за исхрану домаћих животиња, људи и др.
Складишта треба редовно проветравати и одржавати хигијену у њима и око њих, пратити да ли је дошло до појаве инсеката, повишења влаге и температуре. Производе са штеточинама не треба уносити у складиште, зато што може да се прошири и на незаражене производе. Ускладиштене производе треба стално контролисати без обзира што су смештени у чисто складиште, јер увек постоји могућност да се населе штетни инсекти.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa