Инфо

4. октобар 2018.4. окт 2018.
Усвојен други ребаланс буџета
ОДРЖАНА 25. СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

Усвојен други ребаланс буџета

Протеклог петка одржана је 25. редовна седница Скупштине града. Најважније тачке дневног реда тицале су се буџета, а заседање су и овог пута обележиле полемике које нису имале везе са темом.
О буџету и свему другом
Као прва тачка дневног реда, усвојен је извештај о извршењу буџета града за првих шест месеци. Начелница Одељења за финансије Маријана Костадиновић навела је да су приходи и примања за првих шест месеци ове године већи за 13 одсто у односу на исти период прошле године. Средства текуће и сталне буџетске резерве нису коришћена у овом периоду. Извршена је отплата кредита код банке “Интеса” у износу од 10 милиона динара.
Након ове тачке усвојена је и Одлука о другом ребалансу буџета града. Како је образложено, износи прихода и расхода нису мењани, него су само прераспоређени другачије.
-Унутар буџета су усаглашени одређени трошкови. Негде смо мање трошили, негде смо више приходовали, али генерално, избалансирано по позицијама то је исти износ. Штедимо новац и даље и улазимо у нови инвестициони циклус, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Опозиција је поново критиковала ове одлуке. Председник Одбoрничке групе Српске напредне странке Александар Пајић рекао је да је буџет “поново фризиран”.
-Поново смо имали манипулацију новцем грађана Шапца. Имамо извештај за првих шест месеци и нико не одговара шта је са новцем којим је овај град задужен за 840 милиона динара на крају прошле године. Где је тај новац потрошен и које су то капиталне инвестиције које су урађене? Поново се наши суграђани доводе у заблуду да има новца. Битно је да знају да нема новца јер се не раде капиталне инвестиције, рекао је Пајић.
Шеф одборничке групе Заједно за Србију Живојин Вулетић изразио је неверицу да неко може да критикује градоначелника и буџет уз податке који су изнети.
-Тренутно на рачуну града има седам милиона евра. Град нема никакву толеранцију дуга и све обавезе се измирују истог дана. Све се може проверити. Буџет је планиран изузетно квалитетно, рекао је Вулетић.
Горан Мијаиловић, одборник СНС изнeо је запажање да је у много тога уложено знатно мање новца него што је планирано буџетом, а сматра да су расходи мањи и због тога што је 60 људи у Градској управи отпуштено, па не примају више плате.
Током расправе о буџету било је говора и о Пливачком маратону, али и другим градским манифестацијама. Чак је у једном тренутку одборник новоформираног Слободарског покрета, Иван Петковски изашао за говoрницу да представи Покрет. Овај потез изазвао је чуђење доброг дела присутних јер се десио у сред расправе по тачки дневног реда. Петковски је рекао да је заборавио то да уради на почетку седнице. Подсетимо, на претходној седници одборници Иван Петковски и Жељко Бекић напустили су одборничку групу СНС и одлучили да наступају самостално, као представници Слободарског покрета.
Важна кадровска промена
Као допуна дневног реда на гласању се нашла и одлука о промени директора ЈП “Инфраструктура”. Уместо Милана Васића на то место је, за вршиоца дужности на највише годину дана, изабрана досадашња начелница Одељења за локални економски развој Виолета Шестић.
Опозиција је критиковала и избор Виолете Шестић. Како је образложио Александар Пајић, она није потрошила ништа од средстава која су ове године предвиђена за локални економски развој.
-“Инфраструктура” је моћно јавно предузеће које има велика буџетска средства. Виолета Шестић није потрошила ниједан динар колико је предвиђено за локални економски развој и сада ће прећи у најјаче градско јавно предузеће. Мислимо да је то погрешна одлука, рекао је Пајић.
Виолета Шестић завршила је Економски факултет у Новом Саду, а затим и мастер студије са просеком 9,80. Добила је признање Универзитета у Новом Саду за најбоље студенте Универзитета, награду Европског покрета у Србији и стипендију Доситеја коју додељује Фонд за младе таленте Републике Србије. Радила је у Слободној зони Шабац, а 2016. године је постављена на место начелнице Одељења за локални економски развој.
Да ли је фризура битна
Једна од одлука усвојених на Скупштини је и приступање изради план одрживе урбане мобилности града. Одлуку је образложила Ксенија Лукић представник ЈКП “Инфраструктура”. Након тога за говорницу је изашао Александар Пајић који је изјавио да је Ксенију Лукић препознао иако је променила боју косе и фризуру, јер је раније представљала и пројекат “Сава парк”, те да јој не верује. Пајићево излагање изазвало је бурну полемику, а реаговала је и представница Савета за родну равноправност Јасна Ђоковић. Одборник СНС Горан Мијаиловић сложио се са тим да шеф његове одборничке групе није поступио на исправан начин, али и замерио одборницима шабачке владајуће коaлиције што нису реаговали када је вербално нападана премијерка Ана Брнабић.
Седницу су и овог пута обележиле бројне реплике. Председник Скупштине Немања Пајић у неколико наврата изрицао је и опомене одборницима.
-Волео бих да бар једна седница протекне у миру, на пристојан и достoјанствен начин. Међутим, то се ни овог пута није десило, рекао је градоначелник Зеленовић.
На седници су усвојене бројне урбанистичке одлуке. Формиран је локални антикорупцијски форум града Шапца. Усвојени су и извештаји о пословању јавних предузећа.
Лепа вест стигла током заседања
Током седнице у Градску управу је стигла порука од Европске уније да су граду одобрена средства од 900.000 евра за капиталне пројекте. Највећи део средстава, 750.000 евра биће уложен за додатно уређене индустријске зоне, док ће 150.00 евра бити издвојено за завршетак реконструкције “Соколског дома”.
-Као Град смо конкурисали на пројекту ЕУ ПРО. ЕУ финансира развој пословних зона у Србији и ми смо припремили два пројекта. Један се односи на инвестиције у индустријској зони и то је више различитих пројеката који треба да допринесу да активирамо ново земљиште за продају компанијама. Такође, додатно ћемо уредити Кванташку пијацу која ће бити на новој локацији са новим условима и новом инфраструктуром. Други пројекат је реконструкција “Соколског дома”. Оба пројекта су прошла, што је редак случај. Наставићемо да комуницирамо са ЕУ. Ускоро очекујемо потписивање уговора, а затим и реализацију пројеката, рекао је градоначелник Зеленовић.

Погинули новинари добијају споменик
На седници је донета и одлука о постављању споменика погинулим новинарима шабачког дописништва РТС-а и новинарима Радио Шапца Зорану Амиџићу, Бори Петровићу, Дејану Милићевићу и Сретану Илићу. Споменик ће бити постављен поред зграде “Гласа Подриња” у улици која је недавно понела и њихово име.
Група шабачких новинара поднела је иницијативу за постављање спомен обележја, а предложено је да се искористи већ постојећи споменик који је подигао Слободан Павловић из Бјељине. Радови на уређењу простора су већ почели.
Четворица новинара погинула су 9. октобра 1991. година на Банији током обављања свог посла. Овај злочин још није расветљен.
М. М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa