Инфо

4. октобар 2018.4. окт 2018.
НАУКА НИКАДА НИЈЕ БАУК
ЕВРОПСКА НОЋ ИСТРАЖИВАЧА И У ШАПЦУ

НАУКА НИКАДА НИЈЕ БАУК

Дружење, учење, стварање, експериментисање, је оно што је учинило европску Ноћ истраживача посебном. Учествовало четрнаест образовних институција
У Центру за стручно усавршавање протекла седмицa била је у знаку науке. У поквиру манифестације „Недеља истраживача“ организовано je 20 радионица и предавања, које су биле увод у Ноћ истраживача. Учешће у програму је узело 14 образовних институција. У самој Ноћи истраживача, одржаној у петак, припремљено је 10 активности за младе.
Град Шабац је подржао организацију манифестације “Недеља истраживача”, која је пројекат у коме је партнер Центар за промоцију науке. Тринаеста по реду Ноћ истраживача, организује се у 27 земаља преко научних клубова, а у Бечеју, Кикинди, Смедереву, Рановцу, Крагујевцу, Крушевцу, Књажевцу, Ужицу, Чачку, Нишу, Шапцу, Лесковцу и Новом Пазару траје читаве седмице.
- Циљ активности је да приближимо деци науку на њима интересантан начин. Такође, ово је и прилика за откривање талената за која деца можда нису знала да поседују. У сарадњи са Одељењем за друштвене делатности организован је превоз за ученике како би деца из околних места могла да учествују у збивањима. Ове године смо имали око 40 актера, а следеће ћемо укључити још више. Осим професора укључени су и ђаци који су награђивани и које занима наука – истакао је Бранко Филиповић, директор Центра за струно усавршавање.
Занати на стари
и нови начин
Представници Школе примењених уметности учествовали су у радионицама првенствено на теме калиграфије и прављење посуда на грнчарском точку.
-Наставнице су са ученицима трећег разреда показивале деци старе занате и старе начине израде предмета од глине на грнчарском точку, али смо користили и електрични да им приближимо како се то данас ради. Такође, имали су прилику да виде како се некада писало пером и да науче занимљивости о настанку писма – истакла је Мина Ступар професор примењене наставе у школи Примењених уметности и додала да су учествовали и јувелири и клесари.
- Јувелири су са ученицима, радили накит, савијали жицу, и писали имена. То је новији начин израде накита од жице, а показали су им и како се некада радио филигрански накит. Такође, клесари су радили у камену Розете. У школи се трудимо да одржимо традицију и стари начин израде колико год можемо, али i da их учимо новим, савременим методама и техникама израде како би видели како је то некада изгледало али и знали како се то данас ради – истакла је Мина Ступар.
Деца која су присуствовала одушевљена су, а где год да се појаве, грнчарска и клесарска радионица привуку највише пажње.
Млади уче млађе
Оно што је активности учинило занимљивијим је то што су осим наставника старији ђаци, учили млађе, као што је пример са Милицом Васић, ученицом трећег разреда школе Примењених уметности.
- Мени је ово дивно и лепо искуство, али и виши корак образовања. Драго ми је што сам имала прилику да пренесем млађима своје знање. Деца су дивна и имају таленат, али осим њих било је и старијих људи које су наше радионице заинтересовале – истакла је Милица Васић.
“Нобеловци и њихови експерименти” је приказ и рад експерименталних апаратура за које су додељене Нобелове награде којим се Техника школа Шабац представила у Ноћи истраживача.
-По препоруци професора Николе Гледића представили смо наше апаратуре и уређаје. Проучили смо их и видели како раде, а професор нам је доста помогао и заинтересовао нас. Уређај за мерење скретања електричних таласа кроз кристалне решетке неког елемента, смо показивали ученицима трећег разреда основних школа. Покушали смо да им приближимо функционисање уређаја. Ово искуство ми свакако значи а значиће ми и у будуће на факултету – истакао је Милош Вујковић, ученик четвртог разреда Техничке школе у Шапцу и истакао да би му било драго да сличних активности буде што више.
Једна од активности која се одржала је и “Трска која мисли”. Реч је о програму који је повезао програмирање и културно наслеђе. Ученици су испрограмирали лего робота тако да објашњава део културног наслеђа Шапца. Професори информатике су са екипом од десетак ученика припремили програм за Лего робота, који је служио за презентацију посетиоцима. Током презентације посетиоцима је и на француском језику објашњено на који начин Лего робот функционише и које сензоре користи. У овој активности предавачи су били Ивана Новаковић, мастер проф. информатике и технике, Предраг Васић, дипл.инг.информационих технологија, Марија Мићић, проф.француског језика и књижевности.
Разноврсан садржај
Такође, одржано је и предавање “Утицај европске музике на развој културе у Србији у 19. и 20. веку, које су водиле проф. Снежана Ранковић Ђерић дипл.музички педагог и проф. Татјана Манојловић, а на ком је приказано на који начин су српски композитори школовани у Европи своја стечена знања о музици уклопили у национални музички етнос.
Презентацију под називом “Крвави марш” водила је Наталија Маринковић, ученица 8. разреда ОШ “Јанко Веселиновић”, која је показала историјске детаље Холокауста у Шапцу и Јарку за време Другог светског рата.
Заинтересовани су имали прилику да присуствују и у Малој школи програмирања, извођењу експеримената, презентацији “ Шабац у време Анке Обреновић”, предавању “Енергија”, а у Библиотеци шабакој, одржано је предавање на тему “ Литерална географија града Шапца” где су посетиоци поласком од Библиотеке прошетали по Шапцу и застајали код литералних и научних топонима овог града и сазнали појединости о Оскару Давичу, Стојану Новаковићу, Влади Јовановићу и другима. Библиотека Шабачка припремила је још једну занимљивост нашим суграђанима, а то је интерактивно предавање о фонду старе и ретке књиге и начину на који се Библиотека шабачка стара о културној баштини.
Научни петак
“Кроз промоцију културе разноликости, интеркултуралног дијалога и друштвене кохезије, Центар за промоцију науке је заједно са Мрежом регионалних центара и центара за Стручно усавршавање, кренуо на пут до научног петка и тиме допринео подизању свести у вези са значајем и вредностима културног наслеђа, те допринети бољој размени искустава и примера добре праксе.”


К.Јекић Ђонлић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa