Инфо

4. октобар 2018.4. окт 2018.
ЦРКВА У ВИТОЈЕВЦИМА

Јединством духа и вере до окончања радова

“Црква је изграђена и споља измалтерисана, чека нас још доста тога, али немамо намеру да посустанемо. Да би се једна оваква светиња завршила потребно је снажно јединство духа и вере, а то сам сигуран да имамо”, тврди свештеник нове витојевачке цркве Петар Ђорђић
Захваљујући донацији Миленце и Живка Срећковића, пре пет година, у сремском селу Витојевци постављени су темељи нове цркве. Светиња је посвећена, као и некадашњи витојевачки храм рођењу пресвете Богородице, а од 2013. до данас, по речима локалног свештеника Петра Ђорђића, многи добри људи су помогли да бројни послови буду завршени, те је сада ова грађевина споља измалтерисана, покривена, опремљена сатом и звонима.
До потпуног завршетка предстоји још доста посла, али да Витојевчани не планирају да одустану. У даљој изградњи богомоље ће и помоћи, како наводи Ђорђић, управо оно чега имају напретек: јединство духа и вере.
-Ми смо мали и не тако богати, свака помоћ нам је добродошла, а управо вером у идеју спонзорства је пре пет година и почела изградња храма. Наиме, Витојевчани Миленца и Живко, који живе у Шапцу су нам донирали темеље, и урадили пројекат за нову цркву. Колико је тај пројекат добар, говори и податак да је, прошле године, приликом освештавња крстова, наш владика сремски Василије затражио још једну копију истог, не би ли га имао у случају да неко пожели да гради цркву мањих димензија као нашу- са поносом истиче Ђорђић, и наводи да су се верници овог краја трудили да сваке године заврше неки важан посао везан за светињу.
-Градња је почела 2016. године. Годину дана касније, у октобру 2017, на опште задовољство православних житеља Витојеваца који су се до тада крштавали, удавали и одлазили на службу у нека од оближњих места, освештан је крст, док је ове сезоне крам добио сат и звона. Односно, сваке године окончамо једну од важних етапа радова. Тако да смо сад у ситуацији да имамо озидан и покривен храм, омалтерисан са спољне стране. На реду је унутрашњи део: постављање каблова за струју, набацивање грубог и финог малтера, глетовање, иконописање, постављање иконостаса, а у олтарском делу постављање часне трпезе или светог престола, жртвеника, кадионица, набавка дискоса, путира- набраја свештеник витојевачки, и закључује:
-Има још посла. Нећемо посустати. Борићемо се и даље. Тражићемо донаторе и спонзоре са свих страна, и уз помоћ Божју, и помоћ мајке Божје, заштитнице храма, верујем да ћемо све што смо испланирали и остварити.

Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa