Инфо

4. октобар 2018.4. окт 2018.
„МУШКА КОШАРКА У ШАПЦУ“

Сећање на неке лепше дане

Прича о кошарци у Шапцу дана, посебно мушкој, далеко је од пријатне. Клубови постоје, али се такмиче тек у четвртом рангу Србије, неко би рекао „бетону“. Ипак, ако мотиве треба тражити у прошлости, онда је њих сасвим двољно у спортској историји Шапца. Пре три године некадашњи кошаркашки тренер и кошаркашки радник Момчило Ивановић причу о кошарци „Чивијашке републике“ почео је монографијом о женској кошарци, а заокружио је освртом на јачи пол. Приче, записници, сећања актера и наравно фотографије од дана окупације 1942. до 2016. Године стали између корица да подсете, испричају, инспиришу.
-Кошарка је мени више од спорта. Завршетак ове књиге је заокружена кошаркашка прича у Шапцу и један велики испуњен сан, мали део дуга за све што ми је кошарка даровала у животу. Надам се да ће књиге бити мотив да се поново кошарка код нас покрене и граби напред као некада, ван очекивања. Још 80-их се родила идеја да створим овакво дело, да сачува детаље, приче јунака, али и свих људи који нису у центру пажње, али својом посвећеношћу много доприносе коначном успеху – рекао је аутор Момчило Ивановић.
-Били смо онда млади, радовали се животу и отворено прихватали нове идеје. Појавио се Цале Керковић са идејом развоја малих спортова у граду где су доминирали фудбал и бокс. Направили смо селекцију и три године су биле довољне за титулу у ужој Србији – присећа се почетка 50-их година др Слободан Јовановић, некадашњи кошаркаш.
-Златно доба наше кошарке је био крај 80-их и читаве 90-те године, али све претходне генерације су поставиле темеље великих успеха. Част ми је што сам део кошаркашке породице у Шапцу, што сам учио од Милована Степандића, што сам сарађивао са играчима попут Микана Грушановића и што чувам вечне успомене у мом граду, граду спорта – нагласио је бивши играч ИВЕ Зоран Неговановић.
Друга монографија Моме Ивановића је допринос историји града у коме је спорт јако важан сегмент, сматра председник Скупштине града Немања Пајић.
-Имао сам задовољство да причам много са Момом и док је настајала књига. Пред нама је још једно дело које поткрепљује тврдњу да смо град спорта. Сећамо се успеха, успона, падова, јер све то је део историје. Задивљује посвећеност аутора, ентузијазам, прецизност којом се предају раду и у времену када је заљубљеника у свој посао све мање, дивно је имати другачији пример у свом граду – истиче Немања Пајић.
Д.Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa