Инфо

4. октобар 2018.4. окт 2018.
ОКТОБАР МЕСЕЦ СОЛИДАРНОСТИ СА СТАРИМА

Да их се сетимо сваки дан

Међународни дан старих обележава се 1. Октобра, а цео овај месец посвећен је солидарности са старим лицима. Менаџмент и запослени у Геронтолошком центру у Шапцу потрудили су се да својим корисницима што више улепшају месец посвећен њима. Поред редовних активности које Центар организује, до краја октобра готово свакодневно биће уприличени различити догађаји забавног карактера.
Првог дана октобра Центар су посетили ученици трећих разреда ОШ „Лаза К. Лазаревић“. Поред рецитација, песме и игре за најстарије суграђане спремили су и честитке, као и симболичне поклоне.
-Поводом обележавања месеца посвећеног старим лицима дошли смо у посету корисницима Дома за старе. Упознали смо се са њима, дивно су нас прихватили и много нам је лепо овде, каже Николина Марковић.
Око 140 ученика матичне школе и сеоских одељења дошло је у пратњи музичара. Маме и баке су им помогле око припреме поклона.
-Припремили смо приредбу, а као поклон донели слаткише и сланише по домаћим рецептима, које су спремиле наше маме и баке. Са собом смо повели и музичара, чика Добрицу, да нам улепша дружење са домаћинима, истакла је Хана Ђурић.
Деца су се овом приликом сетили и својих дека и бака, упутили им поздраве и поручили им да их много воле. По завршетку приредбе коју су ученици припремили домаћини су могли сами да изаберу песму коју желе да чују.
-Захваљујемо се корисницима и запосленима У Центру на дивном дочеку и дружењу. Захваљујемо се и нашим мамамa и бакама на подршци и помоћи око поклона за домаћине, као и Граду који је обезбедио превоз за наше ученике ван Шапца, рекла је Емилија Тоjић.
Весна Ђокић, библиотекарка „Лазине“ школе истакла је да су желели да кроз дружење са корисницима Центра деца уче да превазиђу међугенерацијски јаз и да развију већу саосећајност са старијим особама.
Од укупно 230 места у овој установи попуњено је 222. Корисници су месец посвећен њима дочекали у лепшој атмосфери и уређеном дому. Завршени су радови у које је Канцеларија за јавна улагања уложила 88 милиона динара. Реконструисана су сва три објекта и то су били највећи радови на Центру за све време његово 74 године дугог постојања.
-Девет година сам у Центру. Свима нам је драго када нам дођу овакве посете, увек су добродошле. Ми бисмо волели да буду и чешће. Иначе, овде је све супер. Дружимо се, имамо своје забаве, играмо карте, шах. Имамо доста садржаја и сваки дан нам је испуњен, каже Мирољуб Милинковић из Коцељеве.
Поред ученика „Лазине“ школе Центар ће посетити и деца из ОШ „Стојан Новаковић“ и ОШ „Јанко Веселиновић“, као и деца из Предшколске установе „Наше дете“. Организоваће се и песнички маратон, спортски турнир, концерти, изложба ручних радова корисника центра.
-Нашим корисницима овакве посете значе много. Поготово зато што су они углавном сами. Друже се међусобно, али их увек много обрадује када дође неко са стране, а посебно када за њих организује неки програм, каже директорка Геронтолошког центра Марија Марковић.
Дан установе обележава се 26. октобра. Тада ће бити представљено и све што је урађено у претходном периоду.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa