Инфо

4. октобар 2018.4. окт 2018.
ПРЕДСТАВЉАЊЕ ПРОЈЕКТА ”РАЗВОЈ ПРЕВЕНТИВНОГ СОЦИЈАЛНО – ЗДРАВСТВЕНОГ ПРОГРАМА”

ПОМОЋ НАЈРАЊИВИЈИМ ПОПУЛАЦИЈАМА

Због недостатка превентивних програма, стручни радници система социјалне заштите константно се налазе у решавању хитних и неодложивих послова, а све што се могло превенирати у једном тренутку може постати хитно и неодложиво. У Србији не постоји превентивни здравствено – социјални програм у званичном систему
Асоцијација Дуга је представила пројекат “Развој превентивног социјално – здравственог програма”, протеклог викенда у холету “Слобода”. Циљ пројекта је обезбеђивање економичаног, адекватаног, одрживог и инклузивног социјално – здравственог програма за рањиве популације, тешко доступне систему социјалне заштите. Пилотирање овог програма, као и израда минималних стандарда за његове услуге десиће се у Шапцу у наредних девет месеци.
Ово је први интегрисани програм социјално – здравствених превентивних програма у Србији, а 20 одсто га финансира град Шабац и 80 одсто Европска комисија, уз ко-финансирање од стране УНДП у оквиру Регионалног програма локалне демократије на западном Балкану.
Помоћ вунерабилним
популацијама
- У Србији не постоји стандардизован преветивни социјално – здравствени програм који би био економичан, инклузиван, а у исто време доступан и адекватан за рањиве популације. Због тог недостатка, рањиве популације су у Србији у сталном ризику да због већ постојеће рањивости дођу до проблема који су нерешиви. Институције у Србији због мало запослених и великог броја клијената нису у ситуацији да се баве превентивним радом, нарочито не превентивним радом у заједници који се у свету показао као најефикаснији – истакао је Александар Прица, председник Асоцијације Дуга и додао да је програм првенствено намењен рањивим популацијама које ретко користе услуге институција.
-То могу бити деца која живе и раде на улици, бескућници, луталице, старачка домаћинства, ЛГБТ особе и њихове породице, бивши штићеници васпитно и казнено поправног дома, особе које злоупотребљавају психоактивне сустанце и други. Можда ћемо неке циљне популације додати с обзиром да кад радимо на терену увек наилазимо на нове популације које нису биле у нашем видокругу– истиче Прица.
Спречавање неадекватног одговарања на потребе становништва
Због недостатка превентивних програма, стручни радници система социјалне заштите константно се налазе у решавању хитних и неодложивих послова, а све што се могло превенирати у једном тренутку може постати хитно и неодложиво.
-Стручни радници система социјалне заштите сматрају теренским радом одлазак на терен по позиву полиције, школе, клијената, здравствене установе, тужилаштва, али тек када проблем већ постоји. Овај програм подразумева одлазак на терен и досезање клијената који припадају рањивим категоријама становништва и који се већ налазе у неком ризику, али са циљем да се ризик смањи или елиминише – истиче Прица и додаје да када је реч о ризицима, пре свега се мисли на ризик од насиља, проблема са законом, покушаја или извршења суицида, смрт услед неадекватних услова живота и рада, напуштање школовања, сиромаштва, инфицирања ХИВ-ом, и другим ризицима по себе и друштво.
- Из тих разлога важно је имати квалитетну превентивну социјално – здравствену заштиту, која би досегла тешко доступне рањиве категорије, помогла у решавању њихових проблема и смањењу ризика, а директно смањила и оптерећење које има систем социјалне заштите у свом раду са приливом корисника чије ситуације хитно треба решавати. Уколико овај пројекат не реализујемо и уколико Србија не добије превентивни програм, притисак на систем социјалне заштите се никада неће смањити, а самим тим ће и даље неадекватно одговарати на потребе становништва – закључује Александар Прица.
Глобал фонд обновио нову рунду подршке Србији
Према речима Ненада Петковића, представника УНДП-а, програм за развој Уједињених нације има више иницијатива. Асоцијација Дуга спроводи један програм у оквиру РЕЛОАД-а , али оно што је паралелна иницијатива коју спроводи УНДП на регионалном нивоу имајући у виду регион југоисточне Европе и централну Азију, су напори да се национални одговор на ХИВ у овим земљама учини одрживим.
-Услуге ХИВ превенције су биле финансиране од стране Глобал фонда. У Србији је њихова подршка трајала у периоду од 2006. до 2014.године. Резултат тих активности је да је Србија земља са ниском преваленсом ХИВ-а. Међутим, оно што се десило након одласка Глобал фонда то је да је већина програма и активности које су углавном спроводиле невладине организације у сарадњи са системом Института за јавно здравље, услед недостатка финансирања замрла и престала са радом – истиче Ненад Петковић и додаје да домаћи извори финансирања нису преузели улогу подржаваоца оних активности које је пре тога подржавао Глобал фонд.
- Наш циљ је да развијамо механизам уговарања услуга. Да државна тела уговарају услуге које су препознате, а не постоје у државном систему. Радимо на томе да државни систем препозна потребу за овим услугама и да се пронађу механизми финансирања од стране домаћих извора, било са нивоа Министарства или Локалних самоуправа. Срећна околност у свему овоме је да је Глобал фонд одобрио нову рунду подршке за Републику Србију, тако да је издвојено 1,1 милиона евра за период од три године, који би требало да почне у априлу 2019. године уз обавезу да држава контрибуира са учешћем од 25 одсто – закључује Петковић.
Шабац отворен
за учешће у пројекту
Горан Стојићевић, помоћник градоначелника Шапца, рекао да је ово једна иновација у области социјалне заштите.
-Шабац је увек отворен за нове ствари које су финансиране и до стране ЕУ и осталих донатора. Увек учествује и са средствима и људским ресурсима у реализацији пројеката. Ово је пројекат који највише доприноси превенцији. Сви смо очевидци да се рањиве групе налазе сваки дан на улици и обично их гледамо са сажаљењем или их осуђујемо. Међутим, овај пројекат се бави једном јако хуманом делатношћу, а то је да видимо како таквим особама можемо да помогнемо и како да их упутимо на установе које могу да им пруже адекватну помоћ – истакао је Стојићевић.
К. Јекић Ђонлић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa