Инфо

18. октобар 2018.18. окт 2018.
Љубав и интерес
КУНИЋИ МОМЧИЛА РОСИЋА ИЗ ГЛУШАЦА У МАЧВИ

Љубав и интерес

Помешано задовољство. Коњи и кунићи симбол породице. Доказано, здрава храна. Леп призор за око, лек против болести и укусан залогај
Момчило Росић из Глушаца у селу познатији по надимку Мома, један од оснивача чувене штале тркачких коња “Браћа Росић”, подједнако воли тркачке коње и куниће. У оквиру своје поменуте прве љубави, заједно са још петоро браће, међу бројним успесима четвороногих лепотана хиподромских стаза, посебно истиче прво место Ломбарда, полукрвњака, који је у жестокој конкуренцији тада славних Тине и Близара, победио у Костолцу и све друге "набеђене" фаворите. Домаћин показује пано на коме је урамљена и слика њиховог шампиона Ломбарда, а окачен је на зиду његове собе, као вечно сећање на тај дан.
Мома је и велики заљубљеник у куниће. То су мале животиње које савршено личе на зечеве, али нису зечеви и ту постоје битне разлике.
- Зечеви се коте са длаком, отворених очију и на више места. Чим се окоте спремни су за живот. Код кунића није тако. Женка кунића, приликом окота прави гнездо од длаке и сламе. Све то чини да би младима било топлије, јер они на свет долазе без длаке и затворених очију. Прогледају тек после десет дана, а 20 излазе из гнезда са мајком, сисају месец дана, траже другу храну, а после су спремни за самосталан живот, каже наш саговорник.
Код њега је заступљена мешовита товна раса и највише их користи као здраву храну. Тренутно у специјалним кавезима има 50 комада, а прошле године било их је 180 Тренутно има 14 женки и три мужјака.
- За почетак, није потребно више од две три женке и мужјак. Женке се коте три-четири пута годишње. У зависности од расе, могу извести и двадесетак младих.Њихово месо је веома квалитетно и укусно. Ја га користим за справљање разних врста хране. Веома је лековито, а да би мало омекшало, додаје му се извесна количина свињског меса. Тако ја радим код справљања кобасица и то је савршена здрава храна, лек за многе болести, тврди Момчило.
Осим тога, наглашава он, кунићи су веома исплативи и тражена роба. Хране се сеном, кукурузом, јечмом и овсем. Постоје и посебне грануле за њих. Наш домаћин гаји мешовите примерке, тежине око пет килограма. Они имају округло тело, клемпаве и меснате уши. Разних су боја ( бели, жути, црно бели..). Имају добар прираст, а коље их старости пет-шест месеци. За то има специјални прибор.
Препоручује их за гајење свим мачванима, јер како примећује нису захтевни, а значе много.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa