Инфо

18. октобар 2018.18. окт 2018.
Библиотека шабачка прославила 171 годину постојања

Читање је дописивање стварности

Протекле недеље свечаном академијом у Дворани Винавер, у присуству представника Града, епископа шабачког Лаврентија, свештенства и запослених Библиотека шабачка обележила је 171 годину постојања. У оквиру програма приказана је презентација “Читање је дописивање стварања”
Храм књига, Библиотека шабачка, одолева времену, ратовима, страдањима и пркоси незнању, опстаје и чува успомене, сећања од заборава. Непрестано све подсећа на свој значај, али и опомиње да увек можемо бити бољи и одговорнији према себи и другима. Под својим окриљем окупља Шапчане, посебну пажњу поклања деци и младима, помаже њихов интелектуални развој и пут. Протекле недеље свечаном академијом у Дворани Винавер, у присуству представника Града, епископа шабачког Лаврентија, свештенства и запослених Библиотека шабачка обележила је 171 годину постојања. У оквиру програма приказана је презентација “Читање је дописивање стварања” о досадашњем раду и том приликом директорка Јелена Јовановић Подгорац је истакла да су посвећеност и однос према читаоцима оно што их издваја и додала да библиотека има богат фонд, збирку периодике, старе и ретке књиге, рукописе, одабране програме културе и представља једну од најважнијих културних институција у граду.
- Библиотека је центар друштвене средине, мост између људи и књига, излаз у случају опасности, сплав за избављење, празник и кула ума, болница душе и кварт маште и сигурно склониште за оне који се усуде да мисле и кроче на њено тло. Наша библиотека на културној мапи Србије обележена је као својеврстан храм културе и настојаћемо да тако буде и у будуће. Уколико се осврнем на претходну годину могу да кажем да смо остали доследни у настојању да будемо и останемо најбоља библиотека у Србији и региону. Обележени смо на – навела је директорка Библиотеке.
Присутнима на свечаности обратио се и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић честитајући рођендан овој установи културе у граду.
- Шабачка библиотека је најбоља библиотека у Србији изван престонице. Она има шта да понуди свакој категорији грађана, од оних најмлађих до оних најстаријих. За сваког има по нешто у нашој библитеци и она треба да нам помогне да боље живимо у нашем граду како би друштво у коме живимо буде. Сигуран сам да када би људи више читали и када би библиотеке у свом раду биле доступније и отвореније да бисмо имали много слободније, културније грађане – истакао је градоначелник.
Дугогодишња читатељка. др Славица Лукић својим говором подсетила је све присутне на непрекидни раст Библиотеке, али и улогу коју она има у животу свакога од нас.
- Духовни развој не би био могућ без књига, читања и учења, без свега онога што библиотека може да пружи једном младом бићу. Библиотеке се не праве, оне расту и развијају се. Тако смо и ми читаоци расли и сазревали у заједно са њом – рекла је Славица Лукић.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa