Инфо

18. октобар 2018.18. окт 2018.
УГРАДЊА КОТЛА НА БИОМАСУ
У ОШ “СТОЈАН НОВАКОВИЋ”

Уштеда електричне енергије

У ОШ “Стојан Новаковић” протекле среде, почела је са радом котларница на биомасу, која је опремљена у оквиру пројекта “Уградња котла на биомасу и реконструкцију котларнице у ОШ “Стојан Новаковић”. Град Шабац реализовао је пројекат преко УНДП пројекта “ Уклањање препрека за ромовисање и подршку систему енергетског менаџмента у општинама у Србији. Пројекат је подржан од стране Министарства рударства и енергетике Републике Србије.
У Центру за Стручно усавршавање, тим поводом одржан је састанак председника Скупштине града Шаца Немање Пајића са представницима МИнистарства рударства, и енергетике, УНДП-а и других партнерних организација. Почетак рада котларнице симболично је обележен у школи.
- Радује нас да смо дошли до финалне реализације. Самом отварању је претходио састанак где смо ми представили све мере које радимо у наше, граду тј. представили смо стратегију енергетске политике коју смо донели на Скупштини и само смо добили потврду да смо на правом путу. Драго ми је што имамо уговорене будуће пројекте са релевантним учесницима, а то су Институт Винча, као и Немчки Гиз. Наставићемо да спроводимо одговорне енергетске политике у Шапцу - истакао је Немања Пајић.
Суфинансирање пројекта котларнице на биомасу за школу је остварено у оквиру пројекта који имплементира програм Ујединњених нација.
-Једну компонетну у оквиру тог пројекта, УНДП спроводи са Министарством рударства и енергетике. Тај део се односи на суфинансирање демо пројеката енергетске ефикасности. Град Шабац је конкурисао на јавни позив са пројектом који је добар и који смо мотивисали, а то је замена котлова на фосилно гориво са котловима на биомасу. Надамо се да ће се тај тренд наставити и њему треба тежити - рекао је Драган Урошевић, координатор пројекта и представник УНДП-ја.
Енергетска ефикасност је од 2013. године кад је Закон ступио на снагу јако значајна за Србију. Министарство рударства и енергетике на годишњем нивоу даје из буџетског фонда Србије одређена средства локалним самоуправама за пројекте енергетске ефикасности и обнављање извора енергије.
- Први јавни позив био је 2014. године, други 2016, а 2017. комбиновани са УНДП-ем и Министарством рударства. Шабац је 2016. године предложио пројекат који је изузетно значајан за очување животне средине, уштеде електричне енергије и самим тим уштеде буџета града. Министарство рударства дало је 2,5 милиона , УНДП 4,5 милиона и град Шабац 5 милиона. Министарство рударства и енергетике је до сада реновирало 40 објеката на разне начине. Следеће године се надамо већем износу јер у овом моменту имамо 60 енергетских менаџера који ће препознати пројекте и доставити Министарству како би могли да их финансирамо - навела је Драгана Јовић, Саветник на механизмима финансирања енергетске ефикасности обнављања извора енергије у Министарству рударства и енергије Републике Србије.
К.Ј.Ђ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa