Инфо

18. октобар 2018.18. окт 2018.
КОНФЕРЕНЦИЈА ГРАДСКОГ
ОДБОРА НАРОДНЕ СТРАНКЕ

Цене горива гуше привредну активност

Градски одбор Народне странке одржао је у среду конференцију за медије на којој су говорили о расту цени горива у Србији. Председник ГО НС Срђан Митрашиновић истакао је да је Србија европски рекордер по цени акциза на течни гас. Апеловао је на Владу Републике Србије и ресорна министарства да регресирају гориво пољопривредницима и повећају проценат повраћаја акциза транспортерима. Митрашиновић је навео да би смањење акциза на гориво довело до веће потрошње горива, а тиме и до веће привредне активности.
-По ценама горива смо на нивоу Данске, а када упоредимо наш стандард са њиховим видимо где се налазимо и куда нас води политика актуелне власти. Имамо више акцизе на дизел него на бензин. Транспортери су због тога скупљи што им смањује конкурентност у односу на њихове колеге у региону. Транспортерима у Европи умањене су акцизе или су чак ослобођени у потпуности. Поврат акциза транспортерима код нас је око 10 одсто, а у региону око 20 одсто у просеку. То утиче на цену њихових услуга, а тиме и производње у многим привредним гранама, рекао је Митрашиновић.
Посебно је истакнута лоша ситуација у пољопривреди, где је регрес за гориво потпуно укинут. Као пример Митрашиновић је навео да је 2011. године литар нафте износио 95 динара, а у јуну ове године 165 динара, док је кукуруз пре седам година био 24 динара по килограму, а сада је мање од 17 динара, а малине су тада биле 235 динара, а ове 80 динара по килограму. Такође, субвенције у пољопривреди су од тада са 14.000 динара по хектару смањене на 4.000 динара.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa