Инфо

18. октобар 2018.18. окт 2018.
"МАШЕЊКЕ И САШЕЊКЕ" ИЗ "ЈАНКОВЕ" ШКОЛЕ

КАРНЕВАЛСКА МАГИЈА

Када пева словенска душа, цео свет одушевљено гледа и слуша.
Машењке и Сашењке из „Јанкове“ школе, за све који лепу игру воле!
„Каљинка“ је песма свима знана, за вас плешу „Јанковци без мана!
Шабац је деценијама познат као град смеха и добре забаве. Прва "Чивијада - белосветски вашар хумора и сатире" организована је још пре пола века. У тадашњој држави чудо над чудима. Оаза слободне речи са мирисом демократије коју су са задовољством посећивали најпознатији комичари, сатиричари, карикатуристи, глумци из целе Југославије. Либерални Шабац, све те године, одушевљавао је све слободоумне људе ових простора. И шире!
Од пре десет година "Чивијада" је добила манифестацију која је изузетно брзо постала јако популарна међу Шапчанима и која сваке године на улице Шапца привуче на хиљаде посетилаца - сада већ чувени "Чивијашки карневал"!
Основна школа "Јанко Веселиновић", са традицијом просветне мисије у Шапцу која траје већ 125 година, сада једна од најуспешнијих школа у нашем крају по оценама Министарства просвете и науке Републике Србије, од прошле године укључила се активно у најрадоснију и највеселију манифестацију коју организује наш град. Карневалска група "Машењке и Сашењке" коју чине ученици млађих и старијих разреда из издвојених одељења ове школе у Церовцу, Жабару и Малој Врањској постала је препознатљива по плесу на песму "Каљинка" у веома атрактивним костимима. Интерсантно је и то да су кореографију осмислили сами уз мању помоћ учитељица Биљане Влајковић, Биљане Јеличић, Маријане Прерадовић и Снежане Берић.
- Одушевљено чекамо сваки наредни наступ. Путовања су много занимљива, дружење одлично. Тек сада сам добро упознала све другаре из Жабара и Церовца и могу да кажем да сам добила нове пријатеље што и јесте најважније. Наступи пред публиком су посебна прича. Аплаузи, насмејана лица, нови градови које видимо први пут, фотоапарати, укључени телефони, камере...предивно - наглашава Јана Богићевић из Мале Врањске, ученица петог разреда.
У кратком временском периоду између прошлогодишње и недавно завршене Чивијаде екипа из "Јанкове" школе имала је бројне наступе: Раковички карневал, наступ у Шапцу приликом гостовања Међународне асоцијације карневала у нашем граду, дводневни наступ на Белоцрквањском карневалу у конкуренцији преко педесет група из целог света, чувени карневал у Врњачкој Бањи, карневал поводом традиционалне манифестације "Смедеревска јесен"...
- У карневалској групи имамо осамнаесторо деце и четири учитељице од којих су две у костимима. Гостовања наше трупе одвијају се под покровитељством Туристичке организације града Шапца (ТОШ) која организује превоз чије трошкове сноси Град Шабац. Изузетну сарадњу остварили смо са Радушком Јанковићем, координатором Чивијашког карневала, човеком који је карневал довео у Шабац. Изузетну захвалност дугујемо и КУД "Абрашевић" који нам ревносно излазе у сусрет позајмљујући нам ношње за одрасле чланове трупе - истиче Маријана Прерадовић, учитељица у Издвојеном одељењу у Малој Врањској и члан трупе.
Половином септембра шабачка публика могла је да види наступ Машењки и Сашењки на једанаестом Чивијашком карневалу, а наступ "Јанковаца" био је изузетно запажен. Поред редовно бурних аплауза, што је можда и најдража награда, у школу "Јанко Веселиновић" стигле су и дипломе, захвалнице за успешне наступе, као и редовни позив да им необична група малих "карневалаца" из Шапца опет дође. Зато су већ су у плану бројни нови одласци на карневале. Делић атмосфере коју прави ова весела и разиграна екипа открива и традиционална најава пред наступ карневалске групе из школе "Јанко Веселиновић".
Дејан Крсмановић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa