Инфо

18. октобар 2018.18. окт 2018.
СВЕТСКИ ДАН ХРАНЕ У ВРТИЋУ "СНЕЖАНА"

Правилна исхрана - улагање у будућност

Протеклог уторка је у предшколској установи "Снежана" обележен Светски дан хране. Овим поводом у вртићу су одржане бројне активности у чијој припреми су учествовале васпитачице Вера Јанковић и Александра Нинковић.
- Приредиле смо приредбу на предлог нашег нутриционисте. Деца су играла и певала, а осим воћа и поврћа, од послужења спремљена је и торта -истакла је Александра Нинковић.
Исхрана деце у ПУ законски је регулисана, а новина ове године је то да је усвојен нов правилник о начину остваривања исхране деце у предшколским установама.
- Наша установа децу храни по стандардима који су дати тим правилником. Такође, укључењи смо у рад Удружења ПУ Србије и поступамо у складу са препорукама и саветима које су еминентни стручњаци дали и публиковали у разноразним издањима. Наша обавеза је да путем јеловника препоруке преточимо у праксу. Деца у предшколским установа утоку свог једанаесточасовног боравка, имају доруак, ручак, ужину и воћну порцију- рекла је Данијела Цвејић, нутрициониста из ПУ "Наше дете".
Према речима Вере Нинковић Мрђеновски, шефа одсека за промоцију здравља у Заводу за јавно здравље Шабац 800 милиона људи у свету је потхрањено или гладно.
- То је сваки девети становник планете Земље, а 60 одсто су жене. ОКо 45 одсто смртности одојчади је последица недовољне исхране. Глад у свету више убија од маларије, туберкуложе и АИДС-а заједно. Са друге стране сведоци смо пандемије гојазности. Преко 2 милијарди људи је прекомерно ухрањено, а преко 600 милиона је гојазно -навела је Вера Нинковић Мрђеноваки.
К.Ј.Ђ

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa