Инфо

25. октобар 2018.25. окт 2018.
Слобода нема цену
ОБЕЛЕЖЕНО 74 ГОДИНЕ ОД ОСЛОБОЂЕЊА ШАПЦА

Слобода нема цену

Полагањем венаца на споменик палим борцима на Доњошорском гробљу обележена је 74. годишњица ослобођења Шапца у Другом светском рату. Почаст жртвама фашизма одали су представници СУБНОР-а Шапца, Богатића и Сремске Митровице, Војске Србије, Градске управе Шабац, Комунистичке партије и удружења која поштују народноослободилачку традицију.
-На овом светом месту поред хумки неколико хиљада палих родољуба, одајемо дужну пошту њиховим сенима и подсећамо се вечног завета који гласи – слобода нема цену. Наш Шабац, град херој и град страдалник, како кроз читаву историју, са народом Мачве, Поцерине и Посавотамнаве, тако и у овом ратном вихору, поднео је велике жртве. Казнена експедиција, Лагери, Крвави марш, Бенска бара, Шицара, вешала по самом граду, синоним су за злочине и страдања, али и светли пример херојског отпора туђем завојевачу, рекао је члан Градског већа Зоран Бортић и истакао да је сваки 23. октобар не само Дан ослобођења и победе, већ и датум који опомиње и одвраћа потенцијалне непријатеље.
СУБНОР, као кровна организација која окупља патриотске и антифашистичке организације, као и потомке ратова, али и борце из последњег рата на овим просторима, обележава све значајне датуме у српској историји. Ова година важна им је из више разлога.
-Имамо част да обележимо 74 године од победе над фашизмом у Другом светском рату. Наш град је, са Поцерином и Мачвом, у њему дао више од 5.000 жртава. Обележавамо и 100. годишњицу победе у Првом светском рату у ком је готово сваки трећи становник Србије погинуо. Такође, за СУБНОР је ова година битна јер славимо 70 година постојања и сада имамо више од 130.000 члaнова, рекао је Владимир Нинковић, председник СУБНОР-а Шабац.
Миољуб Јосиповић се, у име Савеза бораца општине Богатић поклонио сенимa палих бораца за слободу Шапца, Србије и Југослaвије. Окупљене је подсетио како су текли последњи дани ослобођења.
-Октобарска јесен 1944. године била је тужна и радосна. Тужна јер су најбољи синови наших народа дали животе за слободу нашег Београда. Од 12. до 20. октобра уз помоћ братске армије Совјетског Савеза наш главни град је ослобођен. Два дана касније, 22. октобра, колоне Немаца поражених и потучених до ногу провлаче се кроз Шабац. Од некада силне моћне војске од које је стрепео цео свет на воловским колима су поцепани, голи, боси. Тог дана су из нашег Шапца у Срем отишле све непријатељске јединице. Група Партизана дошла је у Шабац 23. октобра. На центру их је дочекао народ жељан слободе, испричао је Јосиповић и подсетио да је у пробоју Сремског фронта значајан допринос дала 32. Мачванска бригада из које је погинуло 756 бораца.
M.M.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa