Инфо

25. октобар 2018.25. окт 2018.
Фото: М. Живановић

Фото: М. Живановић

ОДРЖАН ПЕТИ ФЕСТИВАЛ ПЧЕЛАРСТВА У ШАПЦУ

Медом до слатког живота

Пети Фестивал пчеларства у Шапцу одржан је у петак. Око четрдесет пчелара изложило је своје производе, као и десетак произвођача опреме за пчеларство
Посетиоци су могли да пронађу традиционалне врсте меда, полен, пергу, прополис, различите мешавине, ликере, па чак и мед са воћем.
Сајам су и ове године организовала удружења пчелара са територије града и Одељење за пољопривреду града Шапца. Представља финализацију успешне сезоне произвођача меда овог краја, од којих многи користе подстицаје које град даје за развој ове гране пољопривреде.
Здравље у кашичици
Фестивал је постао традиционалан, а Шапчани имају и своје омиљене продавце. Поред великог избора и нешто повољнијих цена на Сајму је у понудио био проверен и квалитетан домаћи мед.
Зорица Степановић дошла је са унуком Анђелом, ученицом првог разреда. Долазе сваке године да купе неки од здравих производа.
-Лепо је што Шабац има овакав Сајам. Волим да прошетам са унуком и обавезно нешто купим. Ове године купујемо млеч са медом, али сви производи овде су добри и шта год да се купи користиће. Због деце купујем багремов мед, јер нема алергена.Највише нам се свиђа мед код деда Момчила и код њега обавезно нешто купимо, каже Зорица.
Деда Момчило, најстарији пчелар на Сајму, прати савремене трендове. Уз сваки купљен производ дели и одштампане флајере са својствима тог производа, и саветује шта је најбоље да се користи уз додатно упутство за употребу.
-Пчеларим „цео век“. Почео сам још са оцем када сам имао 10 година. Добио сам све дипломе и захвалнице бивше Југославије, и сада Србије. Имам стотинак кошница. Помаже ми син који живи у Шапцу. Није то неки бизнис, али са 50 до 100 кошница може да се живи. Током живота сам стицао знање и умеће. Млади сада имају много више могућности да уче о пчеларству. Драго ми је да и ја могу да им помогнем у томе, као саветник за младе пчеларе општине Богатић. Поносам сам што многи сада успешно пчеларе захваљујући и мојим саветима, каже Момчило Лацковић из Клења. Тврди да има 87 година, мада изгледа и до две деценије млађе. Вози ауто, не носи наочаре и каже да две године није био код доктора, а за све захваљује полeну који пије свако јутро.

У Шапцу одлучна борба против фалсификатора
Један од представника младих пчелара је Иван Јокић из Шапца, који има 210 кошница у Завлаци. Пчеларством се бави шест година и каже да овај посао изискује осмочасовно радно време када се има стотинак кошница, да је за 200 већ потребан цео дан, а ко хоће да има више мора да ангажује и додатну радну снагу.
-Многи одустану, јер је посао тежак. Може да се живи од пчеларства, али као и у сваком послу, треба бити вредан, посвећен и добро организован. Није лако. Треба прво научити занат, изборити се са проблемима у пчелињаку, а затим и са проблемима на тржишту са пласманом робе. Што се тиче фалсификатора меда, у Шапцу ветеринарска инспекција обавља изузетно добар посао и много лошег меда је склоњено из продаје. Међутим, и то је лоби и тамо где прођу на тржиште тешко их је искоренити. Користе се различитим триковима да се заштите. На пример, на етикети пише „природни мед“ а у дну ситним словима “вештачки“. Ипак, цена све говори. Велепродајна цена багремовог меда је 500 динара, тако да он у трговини не може бити никако јефтинији, објашњава Иван Јокић на чијем штанду је поред меда у понуди била и ракија медовача, као и домаћи медењаци.
Оригиналан производ
нађе пут до потрошача
Сви излагачи су се потрудили да се нечим разликују од својих колега. Другачијим изгледом штанда или оригиналношћу проивода привлачили су купце.
-Шетала сам и нисам планирала ништа да купим, али ми је пажњу привукла розе теглица на којој је писало “мед са јагодом”. Изгледало је занимљиво па сам купила једну теглицу да пробам и једну малу од малине. Када сам дошла кући толико сам се одушевила оригиналним укусом да сам се вратила по још, каже наша суграђанка Милица.
Бранко Мијић, председник Пчеларског друштва Прњавор сматра да Шабац заслужује овакав фестивал, јер је други град по производњи меда и броју кошница у Србији.
-Фестивал је потреба и града и пчелара, али и грађана. Овогодишњи одзив је солидан. Година је била просечна, међутим људи су имали залихе од претходне године, тако да је палета производа који се нуде на сајму потпуна, навео је Мијић у име организатора Фестивала.

М. Мијаиловић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa