Инфо

25. октобар 2018.25. окт 2018.
ШАБАЦ ИЗАЗОВ КАРИЈЕРЕ
ДАРКО ТЕШОВИЋ –НОВИ ТРЕНЕР МАЧВЕ

ШАБАЦ ИЗАЗОВ КАРИЈЕРЕ

Циљ дугорочна сарадња на обострано задовољство. Жеља Мачва стабилан суперлигаш. Први асистент Драгослав Костић. Игру одређује и ривал. Мерило успеха само резултат
Иако је у уторак представљен, Дарко Тешовић од данас званично ради са сениорима МАЧВЕ. Тече му први дан једногодишњег уговора који га везује за шабачког суперлигаша. Нема притисак високих амбиција у клубу, опстанак је приоритет Шапчана у овој сезони, али некадашњи играч ПАРТИЗАНА жели да дуго борави у Супер лиги, да забележи успехе предводећи клуб који му је највећи изазов у досадашњој каријери, како сам истиче. Није водио екипу синоћ у Кули, те га очекују два најтежа ривала на дебију, ЦРВЕНА ЗВЕЗДА и нишки РАДНИЧКИ.
Ивица Краљ је био ваш млади саиграч, потом сте постали пријатељи, а сада је и практично надређени?
-Пријатељство са Ивицом је важна ставка у одлуци да прихватим његов позив и преузмем позицију тренера клуба са традицијом, великог, у коме желим да оставим значајан траг. Нас двојица јесмо пријатељи неколико деценија, али нисам дошао у клуб да се чешће дружимо, већ да радим и да МАЧВА остварује добре резултате. Управни одбор који предводи Краљ ми је указао поверење и част да водим први тим и на мени је да га оправдам.
Радили сте у млађим категоријама, а МАЧВА је трећи тим сениора који самостално водите. Могу ли се искуства из тих тимова имплементирати у новом ангажману?
-Почео сам у млађим категоријама Партизана. Правило је да један циклус, односно осам година, представља праву меру који треба предводити млађе селекције јер иначе остајете заувек у тим водама. РАДНИЧКИ Нова Пазова је био мој лични показатељ да ли сам ја за овај посао. Са младом екипом смо освојили треће место, превазишли реалне могућности и резултати у Пазови су ми дали елан да останем у тренерским водама и тражим нове изазове. Уследио је позив из Крагујевца, од још једног старог, великог клуба. У четири месеца тамо верујем да смо заједно младе играче уиграли, поставили систем и темеље на којима РАДНИЧКИ може градити наредне успехе. Средина Прве лиге сада је реална, верујем и желим им да у наредним сезонама дођу до највишег ранга.
У Крагујевцу сте представљени као дугорочно решење са којима су стварани дугорочни планови. Колико је било тешко напустити клуб и кренути у нови изазов?
-Драго ми је што сам оставио иза себе стабилан тим, свих особина које стабилан прволигаш треба да има. Нисмо имали кризу резултата да би се могло говорити о неуспешном периоду, „бежању“ од проблема. Верујем да ће наследник имати јаку основу за даље. Постепено сам напредовао, од млађих категорија, Српске, потом Прве лиге и када је уследио позив Ивице Краља нисам желео да га пропустим. Увек имате далекосежне циљеве, дугорочне планове, но у фудбалу успех зависи од више фактора, неки су ван наше контроле, те се тако могло десити да РАДНИЧКИ буде на зачељу лиге, да добијем отказ и све планирано би пропало, то је усуд овог посла. МАЧВА је корак више у каријери, зато се не враћам на прошлост и само ми је МАЧВА важна у овом тренутку.
Где воде амбиције у Шапцу, како оне које имате од Управног одбора, тако и личне?
-Сада је другачије у односу на претходне послове. Сада сам у Супер лиги и желим ту дуго да останем, а колико сам добар стручњак показаће искључиво терен и резултати. Волим да дуго причам са играчима, да заједно стварамо добру атмосферу, но како и шта радимо на тренингу мало ко зна, али све је узалуд ако нема резултата. Желим да боравим овде много дуже него на претходним пословима јер је и ово највиши ранг. Хоћу да створимо јак тим, озбиљног суперлигашког такмаца и да заједно остваримо добре резултате. Мој претходник Аничић је урадио добар посао и свакако да је лакше када наследите екипу са којом се добро радило. У неким сегментима ћемо наставити, у другима ћу донети своју фудбалску филозофију, а све у циљу добрих резултата.
Долазак новог тренера обично означава и стварање новог стручног штаба. Ко ће бити Ваши сарадници?
-Први сарадник биће Драгослав Костић – Коле, човек кога дуго познајем и кога јако ценим. Он је био једино име које сам захтевао при разговору са Ивицом. Нема потребе правити гломазан тим људи, за сада је ту нас неколико, а уколико буде потребно, знамо кога још можемо ангажовати.
МАЧВУ углавном карактеришу као дефанзивни тим, а имали сте прилику да екипу упознате и недавно у Куп утакмици.
-У том мечу сам више обраћао пажњу на свој тим, те се нисам бавио анализом игре Мачве после тог дуела. Увек има места за напредак и побољшање. Не волим да унапред говорим да ли ћемо бити оријентисани на дефанзиву или офанзиву јер то зависи од противника и његових квалитета. Некада сте принуђени да се браните, други пут је напад избор. Сваки сегмент се усавршава, сваки тренинг је прилика за напредак, ја могу обећати да ћемо бити тим који иде напред и који неће бити задовољан само ако не прими гол. Нападач некада из једне шансе да гол, други пут одигра добро, али закаже у реализацији, но на свему се може радити.
Дарко Тешовић је рођен у Београду 1970. године. Каријеру започео у ПАРТИЗАНУ где је провео шест сезона (1993-1999) и као везни играч освојио је четири титуле првака СРЈ и два пута освајао Куп. У „црно-белом“ је одиграо близу 150 утакмица и постигао 27 погодака. Из Хумске одлази у грчки ЕТНИКОС, а 2002. се враћа у Србију, облачи дрес БУДУЋНОСТИ из Б. Двора у коме и завршава каријеру 2005. Године.
Тренерски посао почео у млађим категоријама ПАРТИЗАНА, потом је у сезони 16/17. Асистент садашњем тренеру Звезде Владану Милојевићу у ПАНИОНИОСУ, а први самостални сениорски тренерски посао добија 2017. У Новој Пазови. После трећег места у Српској лиги Војводина преузима РАДНИЧКИ Крагујевац у јуну 2018. године.

КРАЉ: БИЋЕ ТО ДУГА САРАДЊА
Тешовића и Мачву уговор веже до зиме 2019. године, односно годину дана, али први човек клуба Ивица Краљ уверен је да ће сарадња на обострано задовољство потрајати знатно дуже.
-Нисмо журили са одабиром иако је сезона у току. У Дарку смо нашли човека који се уклапа у наш дугорочни план, у наше жеље и некога ко има велико играчко и успешно тренерско искуство неопходно да тим води у највишем рангу. Надам се да ће имати подршку навијача, медија, као и његови претходници, не сумњам да ће се разумети са играчима и верујем да ће убрзо показати да је прави избор. Уговор је на годину дана, али не сумњам да ће бити продужења – рекао је Краљ.

Д. Благојевић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa