Инфо

25. октобар 2018.25. окт 2018.
ПОЗНАТ РОК ЗА ЗАВРШЕТАК ОБНОВЕ “СОКОЛСКОГ ДОМА”

Враћање старог сјаја симболу једног времена

“Соколана” је била симбол одрастања и младости многих Шапчана. Новац за обнову добијен из ЕУ-ПРО пројекта Европске уније и градског буџета
“Соколски дом”, многим генерацијама познат и као “Партизан” биће комплетно реконструисан до краја следеће године. Објекту од непроцењиве спортске, културне, али и историјске важности за Шабац биће враћена стара намена. Архитектонски изглед зграде биће очуван, а ово је први пут од отварања да се врши комплетно реновирање.
Зграду завршену 1934. године отворио је краљ Александар Карађорђевић. Изграђена је новцем шабачких трговаца и виђенијих људи да би омладина имала где да се бави спортом.
Као и држава и “Соколана” је пролазила кроз различите фазе. Сви спортски клубови, сем фудбала, били су под окриљем Соколског друштва “Душан Силни” у предратном периоду. Најзначајнија имена шабачког спорта ту су направила прве кораке.
Легенда шабачког рукомета Петар Фајфрић био је много разочаран када је летос, на додели једног признања, чуо да ни ове године у градском буџету неће бити новца за реконструкцију “Соколане”.
-Изузетно сам се обрадовао када сам сазнао да су добијене паре од Европе за обнову објекта. “Партизан” је нешто посебно за нас који смо се бавили рукометом, али и за друге шабачке спортисте. Прву утакмицу сам ту одиграо 1959. године. Када сам се вратио са факултета 1973. године, у “Партизану” је била база рукометног спорта, ту се све одвијало и “врило” је од рукометаша. Реконструкција ће много значити за развој рукомета и мушког и женског, истиче Фајфрић.
“Соколана” је била симбол одрастања и младости многих Шапчана. Некадашњи спортисти се надају да ће и садашњој деци значити колико и њима.
-Провео сам младост на том простору. “Соколана” је за нас била оно што је сада “Арена” у Београду. Било ми је много тешко када сам је видео затворену и зараслу у коров, као да је и она остарила са нама. Надам се да ће, када јој се врати стари сјај, поново окупити омладину и отворити врата за спортове који су и некада били тамо. Када се обнови важно је да се да на управљање правом човеку, сматра некадашњи рукометаш Момчило Јеротић.
До сада су у “Соколском дому” урађени припремни радови, вода и струја, порушени неки преградни зидови. Пре свега тога град је успео објекат да врати у своје власништво, пошто је у једном тренутку прешао у власништво Државе.
После реконструкције “Соколана” ће имати 20 канцеларија које ће бити дате спортским савезима и клубовима који немају своје просторије и плаћају кирију. На поткровљу ће бити осам канцеларија и велика сала за састанке, а урадиће се нове свлачионице у подтрибинском простору. Планира се и да једна просторија буде за докторе спортске медицине, како би све било под једним кровом.
-Тамо ће бити све, од школског спорта до професионалног. Служиће за рекреацију, тренинге, пројекат “Растимо здраво” ће се такође спроводити у “Соколском дому”. Велики је значај и са економске стране, јер ће спортске савезе и клубове годишње много мање коштати када не буду појединачно сви плаћали кирију и рачуне, каже члан Градског већа задужен за спорт Драган Николић.
Новац за обнову добијен је из ЕУ-ПРО пројекта Европске уније и градског буџета. Европа је обезбедила 150.000 евра, а град 100.000, док је у ранијем периоду уложено око 50.000 евра у прву фазу и припремне радове. Рок за завршетак радова је 18 месеци од потписивања уговора, који треба да буде ових дана. Ипак, одговорни тврде да ће “Соколана” бити комплетно завршена до краја следеће године.
M.Mијаиловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa