Инфо

21. април 2011.21. апр 2011.
ДАНИЕЛА ЛОВРИН ГАВРИЛОВИЋ, НАРОДНИ ПОСЛАНИК

ШАБАЦ ЋЕ БИТИ РАЗВИЈЕН ЕВРОПСКИ ГРАД

О питањима регионализације Србије и положају Шапца, о односима у владајућој коалицији и односима власти и опозиције у Србији, о изборној кампањи и штрајку Томислава Николића, о односима са СПС, о томе како усклађује породичне и јавне обавезе и о другим питањима, за „Глас Подриња“ говорила је госпођа Данијела Ловрин Гавриловић, народни посланик Демократске странке
Једна од централних тема данашег политичког тренутка у Србији је регионализација коју јавности намеће Вас коалициони партнер Млађан Динкић. Какав је став ДС о овом питању?
- За ДС регионализација и децентрализација су на врху листе приоритета. Међутим, то су веома сложени процеси и потребно је одређено време да би се ваљано осмислили. Србија је специфична, и примена искуства европских земаља на ова питања, готова да није могућа.
Питање регионализације и децентрализације не треба третирати као идеолошко, већ као функционално питање које ће гарантовати бољи живот грађана и равномеран развој свих делова земље.
У до сада понуђеним концептима региона, Шабац нигде није предвиђен да буде центар, већ га вежу за регије у којима су као центри предвиђени градови који су по свим параметрима (број становника, природни и географски услови, економски потенцијали, културно-историјско наслеђе и др.) далеко иза Шапца. У тим решењима нуди се, на пример, да Шабац буде део регије у којој је центар Сремска Митровица. Како Демократска странка гледа на таква решења, а како Ви као народни посланик са листе ДС оцењујете овакве предлоге? Сматрате ли их логичним? За какав ћете се положај Шапца залагати кад ово питање дође на дневни ред Скупштине?
- Развијеност, повољан географски положај, економски потенцијал, културно-историјско наслеђе, како сами кажете, су одлике нашег града, које га разликују од других градова у околини. Важно је да у наредном периоду обезбедимо инвестиције, да покренемо производњу и запослимо људе. Да ли ћемо бити центар региона, то није толико битно. Смисао регионализације и јесте да се обезбеди равномеран развој свих делова земље и свих градова, независно од тога који је град центар региона. Ја ћу се као посланик, свакако, залагати за решење које је најбоље за наш град. Сигурна сам да ћемо се као странка трудити да понудимо најфункционалније решење

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa