Инфо

25. октобар 2018.25. окт 2018.
О РЕБАЛАНСУ И ИЗВРШЕЊУ БУЏЕТА

ИНВЕСТИЦИЈЕ МЕЊАЈУ ОДЛУКУ О БУЏЕТУ

На првој наредној седници одборници локалног парламента дискутоваће о ребалансу буџета као и о приливу и одливу новца из касе за првих девет месеци. Ове тачке дневног реда већ су разматрали и усвојили чланови општинског већа на прошлонедељној седници
Oдлуком о буџету за 2018. годину планирани су укупни приходи од преко 344 милиона динара без пренетог вишка из ранијих година. За првих девет месеци приходи и примања из средстава буџета остварена су скоро 75 одсто док се у општинску касу на име прихода из донација слило више од три милиона што је преко 210 одсто у односу на годишњи план.
Трећину у укупно оствареним буџетским приходима чине порези на доходак, добит и капиталне добитке чији је проценат извршења око 70 одсто. Значајно већи проценат остварења у односу на првобитно планирани прилив, чак 150, бележи се код прихода од имовине док се захваљујући порезу на друге приходе у локалну касу до краја септембра месеца слило скоро 11 милиона.
Са друге стране ова општина планирала је да потроши око 375 милиона динара. Према наводима из извештаја у периоду од почетка године до 30. септембра расходи и издаци из средстава буџета извршени су у износу од око 98,5 милиона динара што је мање од 40 одсто од годишњег плана. У односу на остварени прилив потрошња је у овом периоду била мања за око 106,5 милиона.
–Ово је законска обавеза по Закону о буџетском систему који прописује да се на шест и девет месеци подноси Већу, односно Скупштини извештај о извршењу Одлуке о буџету. Из овог извештаја се види да је било мањих одступања и да су приходи негде мало већи од 75 одсто а негде мало мањи, као и расходи. Из тог разлога смо спремили Одлуку о измени одлуке о буџету где су искориговани и приходи и расходи. У делу прихода имамо неке који се значајније повећавају као што су наменски трансфери од Републике Србије, затим приходи по уговору о делу, али имамо и неких прихода који су нешто мање остварени у односу на оно што је било у претходној години и на основу чега је и прављена одлука- изјавио је шеф одсека за финансије Милета Ковачевић и додао да је у делу расхода искориговано све оно где су јавне набавке показале одређене уштеде.
–То су, пре свега, на летњем одржавању путева, где су расходи смањени за 5,5 милиона динара. У делу инвестиција имамо једну новост и ту смо морали да прилагодимо нашу одлуку о буџету, да обезбедимо средства ради конкурса код Министарства привреде за реконстукцију преостала три километра пута од Коцељеве према Свилеуви. Неопходно је да у старту имамо опредељена 24 милиона динара за ову инвестицију а не 20 колико је првобитно планирано. Вероватно ће тендер показати да ће тих 20 бити довољно, али свеједно. Ми у овом тренутку то морамо да обезбедимо као што морамо да обезбедимо и за евентуално учешће на конкурсу за реконструкцију зелене пијаце где је обавезно учешће од седам милиона динара- истакао је Ковачевић.
Он је напоменуо да новог ребаланса до краја године можда неће бити али да ће, ако се за то укаже потреба, имати још две прилике јер је известно да ће локални парламент у 2018. заседати још два пута.
В. Бошковић

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa