Инфо

25. октобар 2018.25. окт 2018.
Остали своји на своме
БАЋАНОВИЋИ НАПРАВИЛИ МОДЕРНУ ФАРМУ СВИЊА

Остали своји на своме

Два брата су одлучила да остану на селу и вредно раде, како на фарми, тако и на 60 хектара земље
Марко (37) и Лазар (29) из Мачванског Причиновића одлучили су, када је ваљало доносити важне одлуке о томе како наставити животе после школовања, да остану у свом селу, на свом имању. Данас имају једну од већих фарми свиња у нашем крају.
Да остану на селу није било лако. Светла модерног света понесу свакога, али бољу одлуку по себе нису могли да донесу. Остали су своји на своме и вредно раде са својим породицама.
У сваком тренутку, на њиховој фарми у Мачванском Причиновићу има око хиљаду комада, од тек рођених прасића, преко товљеника, до крмача и нераста. Упоредо са овом фармом, обрађују 60 хектара земље.
- Да сам се запослио код приватника радио бих осмочасовно радно време, колико радим и на селу, али сам сам свој газда и радим за себе. Била је храбра одлука да останем и исплатило се. Марко и ја смо се договорили и поделили послове. Он брине о земљи, ја о стоци – каже за “Глас Подриња” млађи брат.
Три генерације Баћановић живи и ради на селу. Са многим пољопривредницима смо разговарали, а ова два брата издваја то што са нама деле само лепе ствари везане за живот и рад на селу. Не кукају, не буне се, барем не јавно. Раде колико могу и свој живот су довели у склад са мачванском равницом.
Са ове фарме у продају сваког месеца оде 80 до 100 товљеника. Браћа Баћановићи кажу да послују у плусу.
- Све радимо сами. Храну такође спремамо ми, а ако треба нешто да купимо, због величине фарме купујемо на велико тако да смо у великој мери снизили трошкове. Буде зараде, али било би још више када би се држава озбиљније позабавила пољопривредом. Примера ради, кажу ми колеге да је дотација у Хрватској по товљенику 30 евра, ако дан 1.000 динара и то још касни – наводи пример Лазар.
Према његовим речима, зато се у Србију много увози, јер су инострани произвођачи спремни да по нижим ценама продају Србији товљенике. Цена килограма товљеника код нас је поново око једног евра од 120 до 130 динара, а прасића 200 динара по килограму.
- Сви смо очекивали да ће цена бити већа, али ето није се десило. Највећа цена током године била је у једном тренутку 170 динара по килограму за товљенике – истиче Лазар.
Баћановићи, међутим, гледају напред. Имају планове и желе да их реализују. План им је да у наредном периоду прошире капацитет производње за 50 одсто.
- Видећемо како ћемо. Да ли сами, или уз помоћ кредите које нуди држава, али желимо да идемо даље. Свесни смо да не можемо лако против неконкурентног увоза, али наше је да радимо и да се изборимо за себе – Каже Лазар Баштановић.
Ништа не бацамо
У Србији је доста полемике изазвала најава извоза свињских глава и папака у Кину. Лазар Баштановић каже да се ти делови не бацају у да папке и главе користе кланичари у пререди и да се од тих делова права виршле, паштете и саламе.

Нисмо ставили
на папир
У фарму и комплетно пољопривредно газдинство Баћановић уложено је много новца. Фарма садржи све елементе који су неопходни за успешан посао. Нама је посебни пажњу привукло прасилиште. Имали смо прилику да видимо, али и усликамо 16 прасића који су раније тог јутра дошли на свет.

Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa