Инфо

1. новембар 2018.1. нов 2018.
КУЛТУРА СЕЋАЊА
Сто година од завршетка Првог светског рата

КУЛТУРА СЕЋАЊА

Дан примирја у Првом светском рату биће обележен 11. новембра у знак сећања 1918. годину када су силе Антанте са Немачком званично потписале примирје и тиме окончале до тада највећи сукоб у историји човечанства. Уз велике губитке Србија је изашла као земља победница. Шабац, онда погранични град претрпео је разарање великих размера и последице су биле далекосежне по становништво и инфраструктуру. Како се не би заборавила прошлост град и ове године активно учествује о организацији програма који све подсећају на период рата, али обнове.
-Углавном говоримо о победама и оне су остале забележене, али се врло ретко говори о свему ономе што иде уз њих, а то су и порази, окупација и прогон, повратак и подизање из пепела једне државе и народа нашег града. Желимо да покажемо и другу страну, да ово буде једна активна прослава где људи могу да промисле о епопеји која је остала иза нас и коју су наши преци и суграђани морали да преживе и на крају да подигну овај град из рушевина и пепела - истакао је члан Градског већа Игор Марсенић.
Град Шабац и установе културе поводом обележавања сто година од завршетка Великог рата припремили су бројне садржаје како би суграђане упознали са значајем овог историјског догађаја. Циљ је да се сачува сећање и остави у аманет генерацијама које долазе. Свечаном седницом Скупштине града 2. новембра званично ће почети програм.
-Од 2014, све до 2018. године у континуитету на достојан и добар начин радимо на обележавању једног века од Првог светског рата. Мислим да смо припремили садржајан програм за суграђане и госте како бисмо показали да град Шабац заједно са својим институцијама брине о успомени на један од кључних догађаја у историји града. Период када је разорен, настрадао и становништво преполовљено, али се опоравио. Ми смо генерација која на достојанствен начин има прилику да се присети свега и оно што смо радили у претходне четири године остане иза нас будућим генерацијама - навео је сарадник за културу у Градској управи града Шапца Дејан Живановић.

Народни музеј у Шапцу
Поводом Дана ослобођења Шапца Народни музеј јавности представиће изложбу „Звонари слободе - Михаило Пупин и Николај Велимировић“, аутора Александре Никовић Ташић и Бранислава Станковића. Кроз поставку посетиоцима кустоси ће приближити животни пут ова два великана српске историје.
- Изложбу је подржао град Шабац и Министарство културе. Мултимедијални садржаји представљају новину, тако да ће поставка имати едукативни и интерактивни карактер. Доноси нова сазнања и детаље из живота Пупина и Владике Николаја. Због значаја који има сматрам да суграђани треба да је погледају - рекао је директор Народног музеја Марко Бингулац.

Културни центар
Изложбом Драгана Петровића „Из пламена у живот“ у септембру Културни центар почео је обележавање стогодишњице од завршетка рата. Део поставке коју су Шапчани могли да виде тада биће изложен у порти шабачке цркве на дан званичне градске церемоније.
- Промоцијом књиге Слободана Лазаревића, „Легет 1914“, 9. новембра званично отварамо програм. Реч је о врло занимљивом делу чија је централна тема битка из 1914. године и страдање војника тимочке дивизије. Поједини извори наводе да је живот изгубило између 5.000 и 7.000 људи. Битка је негде потиснута у нашем колективном сећању и Лазаревић нас кроз своје дело подсећа на догађај. О књизи ће говорити професор доктор Миливоје Тршић, некадашњи предавач на Војној академији. Од бројних програма које ће Културни центар организовати издвојила бих изложбу „Америчка мисија- епидемија тифуса 1915“, коју реализујемо са Институтом за савремену историју. Посвећена је доласку здравствених радника у Србију, посебно америчких лекара. Шабац је један од шест градова чији ће грађани моћи да погледају документарни материјал. Након тога представићемо и монографију која је посвећена Милошу Московљевићу. Професор Момчило Искић, наш суграђанин аутор је књиге, а гост на промоцији биће Латинка Перовић, уједно и рецезент књиге. У сарадњи са Француским институтом припремили смо и пројекције филмова - истакла је директорка Културног центра, Соња Петровић Јагић.

Међуопштински
историјски архив
На тргу Шабачких жртава у четвртак 1. новембра суграђане очекује изложба под називом „Шабац 1918 - 1938. година“. Архивиста Иван Досковић жели да прикаже обнову града након ослобођења.
-Културни и привредни просперитету овом периоду био је највећи. Можемо видети наглу експанзију коју је доживео Шабац у време мира. У Библиотеци шабачкој у децембру ћемо представити монографију наше установе. Након 30 година Међуопштински историјски архив обнавља своју издавачку делатност и публикује радове запослених - појаснио је директор Међуопштинског историјског архива Давор Станојевић.

Библиотека шабачка
Шабачки храм књиге за новембар и децембар припремио је предавања и изложбе са личним, животним печатом савременика и учесника Великог рата. Сарадња са Француским институтом и научно-истраживачки рад запослених у Библиотеци доносе нов поглед на свакодневицу у окупираном граду.
-У изворима немачки и аустријски официру су нашу војску означили као једног од најјачих непријатеља који воли слободу и за њу се бори до последњег даха. Водила нас је нада да ћемо своју земљу сачувати и одбранити. У то име чувамо то сећање на наше претке. „Будимо потомци да бисмо били преци“ је изложба која доноси лична документа је позајмљена за ову прилику од Илије Спасојевића. Преписка, фотографије са ратишта и она је својеврсна увертира у предавање „Жице нам поглед ка небу крате - свакодневни живот у окупираном Шапцу“. Сазнаћемо о снабдевању храном у граду, раду Гимназије и суживоту са окупатором. Колегиница Кристина Алексић је прикупила богату грађу из библиотека и архива у Шапцу, Србији. У децембру отворићемо изложбу „Наша историја, наша сећања“, која нас подсећа на сарадњу српских и француских војника. Настала је на иницијативу Француског института, али уз добру вољу наших суграђана који су чували породичне успомене и приче и сада омогућили да буду доступне за ширу јавност - навела је директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић.

Шабачко позориште
Са две тематске представе градски театар прикључиће се обележавању Дана примирја. Монодрама из домаће продукције „Четири сузе Лазарове“, Синише Максимовића, поново ће бити на репертоару 15. новембра, док ће гостујућа представа „Уједињење или смрт 1918“, Народног позоришта у Приштини са привременим седиштем у Грачаници своју премијеру пред пред шабачком публиком имати десет дана касније, 25. новембра.
-„Уједињење или смрт 1918“ је једна од представа које се баве и тематиком Првог светског рата, а изузетна је по томе што иако за тематско полазиште има ствари из епохе покушава да анализира и последице рата. Документарна драма настала према транскриптима чувене подгоричке скупштине. Сматра се да је тај догађај кључан за стварање такозване прве Југославије Прате га контраверзе и има различитих тумачења. Колико год да је тема историјска и почива на грађи из епохе, публика ће моћи да учествује и сазна нове ствари. Трудићемо се да у локалпатриотским причаоницама имамо што више људи чије су приче на снажан начин повезане са Великим ратом - појаснила је на конференцији за медије директорка Шабачког позоришта Милена Богавац.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa