Инфо

1. новембар 2018.1. нов 2018.
Кривина у огледалу

Путин зна, Србију ко шиша


Са великим нестрпљењем читава Србија очекује да једнога дана чује шта је то српски предлог за решење косовског чвора. Тај предлог је, додуше, чула читава армија слеповерујућих присталица Прворођеног, али само у својим главама. Обичан свет никако д абуде обрадован тим штивом.
Обећано је Србији да ће Преворођени крајем априла саопштити, када саслуша све ставове из унутрашњег дијалога, свој предлог. Ево га новембар, ми још ништа не сазнасмо, изузев неколико штурих реченица које се тичу идеје о разграничењу са Албанцима.
Оно што боли у оваквој ситуацији је чињеница да је Прворођени јавно рекао, пре неки дан, да је о плану Србије за Косово обавестио Владимира Владимировича Путина, председника Русије. Сигуран сам да су сви Вучићи света јако срећни због тога, али некако није јасно како то да Путин зна, а сви ми у Србији и даље не знамо шта је то план Србије. Зашто Путин зна, а ми не знамо? Да ли је Србији руска губерија или самостална држава? Питања се сама ређају и намећу.
Без намере да причам о томе како су неки бољи од нас, али у тренуцима када овај примерак “Гласа Подриња” буде у вашим рукама и када будете прелиставани наш недељник, у Приштини Скупштина Косова расправља о томе шта су “црвене линије” Косова у преговорима са Србијом. Дакле парламент расправља. Дијалог је пред посланицима које су бирали грађани Косова. Укључујући и српске представнике, и пред министрима Владе Косова, за коју не могу да кажем да је такозвна, јер у њој седе и представници Српске листе, истуреног одељења СНС на Косову. Косовски Албанци нам деле још једну лекцију, дијалог воде тамо где је место – у Скупштини.
Код нас је незамислива ситуација да се о Косову и нашим “црвеним линијама” расправља у Скупштини Србије. Председница Скупштине Србије Маја Гојковић каже да неће да организује ту расправу, јер ће посланици опозиције то да искористе да вређају Прворођеног, а они су сви нажни, мукице мале, осетљиви на тешке речи. Аргумент на месту, нема шта. Због сујете и мекоће Прворођеног, у Србији се дијалог о Косову води само у његовој глави.
Много је опасно по Србију да се тај дијалог одвија само у једној глави. Бог те пита каква се тамо води борба, какви се аргументи укрштају. Сазнања о том дијалогу има само Путин. Шта је предлог Србије за Косово не знају ни премијерка Ана Брнабић, ни Марко Ђурић коме је Косово у опису посла. Избламираше се пре неки дан пред силним камерама када су муцали одговарајући на питања о томе шта је српски план за Косово.
По ко зна који пут показујемо колико смо неозбиљни. Судбина наше земље и нашег народа се налази у рукама човека који своје идеје шапуће на јастуку Путину, а свој народ, који му је дао огромно поверење, држи у мраку и завитлава га из дана у дан. Ништа друго, вероватно, нисмо ни заслужили.
Ненад Кулачин

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa