Инфо

1. новембар 2018.1. нов 2018.
Доследни упркос времену
Реализован пројекат Одреда Извиђача “Вера Благојевић”

Доследни упркос времену

Министарство одбране Републике Србије сваке године расписује конкурс за суфинансирање пројеката. Најстарији Одред извиђача "Вера Благојевић" прошао је са пројектом "Велики рат - сећања која обавезују". То је је други пројекат који је Одред реализовао са Министарством одбране. Везан за обележавање сто година од почетка Великог рата, трајао је од првог јуна, а завршен је протекле недеље фото изложбом у просторијама Уметничког ансамбла "Чивија".
- Кроз пројекат смо реализовали три целине, јер се дешавао на Церу, Јагодини и Гучеву. Уз учешће од преко сто извиђача из Шапца, имали смо госте из Брчког, Темерина, Суботице, Ниша и Кикинде. Успешно смо обавили све планиране активности, што је и комисија Министарства потврдила. Тематски је био карактеристичан и упечатљив истакао је Пера Трајковић, руководилац пројекта и додао да је Одред извиђача "Вера Благојевић", један од најакивнијих и најмасовнијих.
- Ми смо једина организација која је задржала име "Вера Благојевић", јер сматрамо да треба да траје и да живи. Редовно обилазимо Шицару, где је она стрељана и пратимо све активности везане за њено име. Вера Благојевић заслужује да бар улица, ако не нека институција носи њено име, али нажалост о томе не одлучују грађани и станари. Ми који се бавимо младима сматрамо да за све промене у овом граду треба питати грађане додаје Трајковић.
Вера Благојевић, невина жртва једног времена и ратних догађаја која је само из својих убеђења страдала, изузетно је значајна личност. Извиђачки Одред је у Текеришу имао прилику да обиђе кућу у којој је живела, а осим јубилеја и активности везаних за њен живот бави се и образовањем деце.
- Успешно се бавимо неформалним образовањем деце и омладине. То подразумева логоровање и припремање за боравак, кретање и сналажење у природи. Деца код нас уче да буду самостална и да се снађу у свим ситуацијама. Да разбију предрасуде и страхове од првог ноћења у шатору. Највећа вредност извиђачке организације је то што су сви исти и равноправни. У нашој организацији има људи од 7 година али и оних од 70. Програм је прилагођен свим старосним генерацијама каже Трајковић.
Ове године посетили су 20 градова, а у мају је било преко 300 извиђача из четири државе. Један од најмасовијих Одреда извиђача, функционише изузетно добро искуључиво захваљујући волонтерском раду, од управе до последњег члана.
Према речима Саве Дермишевић, старешине ИО, у Шапцу је било десет Одреда, а сада их има три.
- Члан сам Извићачког одреда од 1971. године, а мотивација за укључивање у рад била је природа, дружње и очување културних вредности. Некада смо се дружили са пријатељима из Италије, Румуније, старе Југославије, а сада се то своди на прекограничну срадању, што подразумева Републику Српску, Македонију, Хрватску са имамо добре односе истиче Дермишевић и додаје да је очување традиције од великог значаја.
-Сви знамо да је Вера Благојевић била народни херој. Имали смо доста предлога да променимо име али смо остали доследни. И дан данас у старој Југославији када се помене Одред извиђача "Вера Благојевић", свима је познат. Јако мали број људи зна о њој, а ово је најбољи начин да њено име и дан данас живи. Носимо га са поносом и диком -закључје Дермишевић.
К.Ј.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa