Инфо

1. новембар 2018.1. нов 2018.
ВАКЦИНЕ ПРОТИВ ГРИПА У ДОМОВИМА ЗДРАВЉА

Вирус се очекује у децембру

Вакцине против грипа стигле су у све домове здравља на територији коју покрива Завод за јавно здравље Шабац. Вирус грипа још није изолован, али стручњаци апелују да се сви из ризичних група вакцинишу на време јер је потребно две до три недеље да се створи имунитет. Појава грипа углавном се региструје крајем децембра, а епидемија свој врхунац достигне у фебруару.
Ове године је добијено око 300 доза вакцина више него прошле године, за територију коју покрива ЗЗЈЗ Шабац 12.980, од чега је за територију Шапца нешто више од 4.000.
-Вакцина је намењена групама са повећаним посебним ризиком. На првом месту то су труднице, затим сви старији од шест месеци који имају хронична обољења плућног или кардиоваскуларног система, метаболичке поремећаје, а ту спада и шећерна болести, бубрежну дисфункцију, хемоглобинопатију, хронични неуролошки поремећај, одстрањену слезину или трансплантирани орган. Имунитет се стиче за две до три недеље и траје шест до дванаест месеци. Препорука је да се вакцинација обави до краја октобра, најкасније новембра, објашњава прим. др Небојша Софранић епидемиолог ЗЗЈЗ Шабац.
Вакцина је мртва, тровалентна и штити од вируса АХ1Н1, АХ3Н2 и вируса Б. ЗЗЈЗ врши епидемиолошки надзор над грипом током целе године.
-Вакцина је најефикаснији специфичан начин превенције грипа. Даје се у циљу смањења броја оболелих, смањења броја компликација и смањења смртности, јер овај вирус због компликација може да изазове смртни исход, каже др Софранић.
Опште мере заштите од грипа су проветравање просторија, избегавање боравка у затвореном простору са много људи, исхрана богата витаминима, слојевито облачење прилагођено временским условима. Здраве особе би лекару требало да се јаве ако температура не спада ни после два дана, а хронични болесници што раније. Др Софранић упозорава да се антибиотици ни у ком случају не пију на своју руку, а да на вирус грипа оно и не делују.
M.M.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa