Инфо

1. новембар 2018.1. нов 2018.
Бодибилдер телад на фарми у Врањској
МЕЛЕЗИ БЕЛГИЈСКОГ ПЛАВОГ ГОВЕЧЕТА У СРБИЈИ

Бодибилдер телад на фарми у Врањској

Белгијско плаво говече, животиња монструозног изгледа, али благе нарави. Настало шестдесетих година у Белгији селекцијом крава са природном мутацијом на гену који зауставља раст мишића у одређеном добу. Тако је добијена сорта која има тзв. дупле мишиће, али и око 20 одсто више меса у односу на друге расе.
На фармама у Србији могу се пронаћи мешанци ових говеда. Код Вујковића у Горњој Врањској тренутно стасава осам телади мелеза белгијског плавог говечета и крава сименталки, старости од две недеље до два месеца.
-Краве су осемењене семеном белгијског плавог говечета. Телад су веома месната, добро икоришћавају храну, здрави су и живахни. Тељење је веома лако јер су телад ситна, а после изузетно брзо расту. Хране се као и сва друга говеда, објашњава Миле Вујковић.
Одрасло белгијско плаво говече може да достигне тежину до 1.300 килограма. Иако се зову “плави” могу бити од беле до црне боје. Код чисте расе краве су у више од 90 одсто случајева теле царским резом. Код мелеза то није случај, али ако би се женска телад оставила у приплод такође не би могла да се отеле природним путем. Зато су сва ова телад, иако изузетно питома и дружељубива, осуђена на клање.
Стручњаци кажу да је месо “Белгијанаца” изузетно квалитетно, те да је мекше и сочније него код других крава. Месо чисте расе се, с обзиром да је ретко, продаје у ексклузивним ресторанима и знатно је скупље од друге говедине.
Поред говеда, Вујковићи гаје још и свиње, а ту је и 50ак оваца различитих раса. Њихове јагањце продају. Понос стада сада је тексел ован, а ових дана треба да стигне и још десетак оваца из Добринаца у Срему. Ради се такође о раси која се од других издваја меснатошћу, а даје и више вуне и млека од других. Ован, иако импонзатан растом, веома је питом.
Мада многи мисле да је гајење оваца лак посао и да их је довољно нахранити, а после узети паре за јагње, Миле Вујковић оповргава такво схватање.
-Код посла са овцама најисплативи је не гајити их уопште. Једна овца поједе половину од онога што поједе крава, а јагње се прода за 50 евра, каже Вујковић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa