Инфо

1. новембар 2018.1. нов 2018.
Чувају успомену на прошла времена
УДРУЖЕЊЕ ЖЕНА “ЦРНОБАРКЕ” ИЗ ЦРНЕ БАРЕ

Чувају успомену на прошла времена

Предузимљиве жене из Црне Баре у Мачви, крај Дрине, основале су своје Удружење, крајем 2016. године и дале му име “Црнобарке”. На оснивачком састанку, “приступницу” је потписало њих 17, а у међувремену придружиле су им се још две.
- Желимо да део свог слободног времена потрошимо, борећи се за очување прошлих времена. То остварујемо слушајући савете старијих и “градећи”, свој музеј старих ствари, које нас неодољиво подсећају на прошлост. Уз дружење настојимо да обновимо старе обичаје, каже председница Удружења Весна Јуришић.
Идеја “Црнобарки” наишла је на подршку села, општине и многих других институција и људи. Њихова активност на бројним изложбама, сајмовима и другим манифестацијама није остала незапажена ни у медијским садржајима, а освојиле су и више вредних награда. Користе просторије у центру села, што им је омогућила месна заједница.
- Међу бројним гостима на слави ( Света Петка ) посебно нам је драго учешће наших колегиница преко Дрине из Дворова ( тамошње Удружење жена “Бели анђео”). Са њима најинтензивније сарађујемо и плаховита река није нам никаква препрека, додаје председница удружења.
“Црнобарке” се истичу у бројним везовима, ткањима, а оформиле су и своју продавницу, ракије, сирупа, џемова, туршије, ајвара... Све поменуто справљају по готово заборављеној технологији, а подршка не изостаје.
У сарадњи са Туристичком организацијом Богатића с њиховим производима упознати су многи знатижељници и љубитељи старина.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa