Инфо

1. новембар 2018.1. нов 2018.
СВИ СЕ МОЛЕ ЈЕДНОМ БОГУ
ХАЏИЈА АЛДО ЕГАНОВИЋ ОД МУСЛИМАНСКОЈ ВЕРОИСПОВЕСТИ

СВИ СЕ МОЛЕ ЈЕДНОМ БОГУ

“Волео бих да што више родитеља Муслимана шаље своју децу у џамије, као што мислим да би и остали верници требало да иду у своје Богомоље. Тамо могу да науче само да буду добри и поштени људи”
Муслиманско гробље, још од доба Турака, најстарије је у Шапцу. Некада су уместо данашњих споменика, постављани нишани, а сада су, тек по који, нове структуре, беле боје приметни. На њих се не постављају слике, као ни на видљивим местима у кућама, јер према Исламу постоје мелеци који чувају људе. Оном ко је на слици, даје се предност у односу на Алаха.
О Муслиманском гробљу највише рачуна води Хаџи Алдо Егановић. Први и једини Хаџија у нашем граду. Рођен 1951. године, наклоност вери наследио је од мајке. Као сваки прави Хаџија није одустпио ни од једне исламске обавезе. Тврди и изговара да је Алах једини Бог, клања свих пет намаза, пости месец Рамазан, даје зекат (вишак) сиромашнима, а обавио је и хаџ у Меки и Медини.
- Сваки Муслиман који је способан и здрав, требало би да оде у Меку и Медину. Неки услед недостатка новца не оду, мада сам мишљења да уколико жеља постоји, пут је могуће реализовати. Већину то не интересује, нити су побожни - истиче Егановић и почиње причу о свом путовању.
- Из Србије сам кренуо 2008. године. Путовали смо аутобусом преко Новог Пазара са преноћиштима у Сирији и Турској. Пут је трајао седам дана, а успут смо свраћали да обављамо намазе када је за њих било време. Од Турске до Саудијске Арабије, свака продавница има просторију за клањање и узимање абдеста (верског прања). У Медини смо провели седам дана, где смо пет пута на дан клањали, након чега смо кренули у Меку удаљену 400 км од Медине.
Свако ко обавља хаџ, на дан пред Бајрам, одлази на брдо Арафат, место на ком је Алах спустио Адема, првог човека. Ту је Божији посланик Мухамед, обавио последњи говор верницима. Одатле се одлази на Музделифу, где се ноћи на отвореном. Пред сабах (јутро) полази се на Мину, где се каменчићима гађају се шејтани.
- У Меки је обавезно шетатање око џамије, Божије куће, седам пута, најмање три дана. У великом сећању ми је остао намаз који смо клањали поподне у пустињи. За мене као правог верника Муслиманске вероисповести то је било нестварно. Шест милиона хаџија из целог света задесило се у Меки и Медини када и ми. Знате када неко види познатог певача па се одушеви? Осећај који сам имао ходајући стазама којима су се наши Божији посланици кретали, много је јачи од тог. Обући Ихрам, и бити окружен људима одевеним исто показује јединство које да би се описало мора да се доживи - објашњава Егановић.
Иако је једини Хаџија у Шапцу, граду у ком као и у целој Србији нема много верника, не осећа се као мањина.
- Мањина могу бити у Сарајеву или Тузли, али у свом граду не. Радио сам 32 године као сарадник у Високој школи за васпитаче, као. Сви су ме поштовали и ценили. Уз месец Рамазан, живим 30 дана без хране и воде. Само удишем ваздух. Доказ за то колико су ме уважавали је то што моје колеге, тих дана, нису хтеле ни воду предамном да пију. Ни са ким нисам имао лоше искуство због вере, тако да нема разлога да ме неко сматра мањином - истиче Егановић.
Један је од ретких који се придржавају изворног Ислама, из Курана, што како каже значи бити честит и добар човек и поштовати друге. Божија објава, Куран, коју је Алах објавио Мухамеду трајала је 22 године. Егановић у слободно време сваки дан, ако услед обавеза не може више, учи бар један пасус.
-Куран је водиља кроз живот сваког човека. Објављен је целом човенанству, не само Муслиманима. Од како постоји ни једно слово није изменуто, а камоли реч. Нигде у њему не пише да неког треба убити или малтретиритирати. Нажалост поједини данас Ислам повезују са терористима. Ова вера, као ни једна друга, нема везе са тим - објашљава Егановић.
Када говоримо о осталим верама Егановић каже да иако је Муслиман поштује и остале вере.
- У Исламу се Исус признаје као Божији посланик, роб који је задужен да преноси веру, а православци сматрају да је Исус Божији син. Једном приликом сам разговарао са часном сестром која се супротставила када сам рекао да Исус за мене није Божији син. Питао сам је да ли је Бог свемоћан, рекла ми је да јесте. Онда сам јој поставио реторичко питање - Ако је свемоћан зашто је дозволио да му убију и малтретирају сина. Тако да, мишљења и веровања су другачија, али треба да се поштују - истиче Егановић.
Пошто је у пензији већ три године и има више слободног времена, задао је себи обавезу да обучава децу за молитве.
-Деца углавном долазе у џамију у току распуста, јер ван њега не могу да стигну на намазе који се обављају у току дана. Волео бих да што више родитеља Муслимана шаље своју децу у џамије, као што мислим да би и остали верници требало да иду у своје Богомоље. Људи који нису верници не треба да спутавају децу. Треба да их пусте да науче нешто о вери, а у Богомољама могу само да постану бољи у поштенији грађани. Ни једна вера не проповеда ништа лоше. На крају крајева, сви се моле једном Богу, а како га ко зове није толико важно - закључује Егановић.

К.Ј.Ђонлић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa