Инфо

1. новембар 2018.1. нов 2018.
Шабац лидер у региону

Енергетска ефикасност

У Центру за Стручно усавршавање, одржана је протекле седмице завршна конференција поводом Coolheating пројекта. Реч је о пројектима грејања и хлађења базираних на новим изворима, конкретно на биомаси, а у модуларном система даљинског грејања и хлађења.
Према речима проф. др Николе Рајаковића, ради се о малим системима који могу помоћи да се велики енергетски проблеми решавају.
- То је давно препознао у енергетици, а ми смо у Шапцу имали срећу што смо наишли на изванредне партнере, техники веома потковане, а уз то са добром вољом код доносиоца одлука да се овакви пројекти имплементирају. Ово је пут ка паметној енергетској будућности Шапца - истиче Рајаковић и додаје да Шабац треба да тежи ка већој примени енергетских извора, а ово је прави корак ка томе.
-Такође, Шабац треба да тежи ка већој енергетској независноти, што је други корак у том смеру, тако да ми се чини да је синергија тога свега на правом путу. Обновљиви извори енергије су будућност. Климатске промене су очевидне, а у борби њихово решавање обновљиви извори енергије и овакви пројекти су полуга која доноси паметнију и здравију будућност. Чини ми се ће их у Србији бити све више - каже Рајаковић.
Заменик градонаелника Шапца, Душан Костадиновић рекао је да је Шабац лидер у региону када је у питању енергетска ефикасност.
-У последњих десет година у нашем граду инвестира се у изолацију стамбених објеката и у те наме извдвојено је више од милион и по евра, а изоловано 1.600 стамбених јединица. Осим тога, град константно трага за иновацијама у области енергетске ефикасности. Добар пример иновације из те области јесте топлана на биомасу, која две недеље функционише у нашем граду, односно у ОШ “Стојан Новаковић” - истиче Костадиновић и додаје да је циљ да се са фосилних горива, пређе на обновљиве изворе енергије.
-На тај начин се штеди новац, а и чува животна околина. Све се то ради са мисијом да се у нашем граду живи здравије и квалитетније - закључује Костадиновић.


К.Ј.Ђ

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa