Инфо

1. новембар 2018.1. нов 2018.
КЛАСИЧНИ ДНЕВНИЦИ ОДЛАЗЕ У ИСТОРИЈУ

ОЦЕНЕ ПОД ШИФРОМ

Родитељи још немају, али ће ускоро добити шифре за увид у оцене свог детета. Психолози су мишљења да тек након два дана од добијања оцене треба омогућити родитељима да је виде. Ученици увођење електронског дневника не доживљавају као “епохалну ствар”
Коцељевачка основна школа “Мића Станојловић” у овој школској години увела је електронске дневнике на које ће, верују, у потпуности прећи у другом полугодишту. До тада се обављају припреме, отклањају недоумице, ради на побољшању компјутерске опремљености.
У овој образовној установи сматрају да савремена школа има кључну улогу за будућност сваког друштва те да она, са једне стране, треба да прати промене, да иде у корак са развојем и технолошких достигнућима, док са друге чува традицију и не заборавља историју.
–Ми се трудимо да будемо баш таква школа. Од ове школске године увели смо електронски дневник. Не можемо се похвалити компјутерском опремом па и ову прилику користим да позовем све који су у прилици да донирају рачунарску опрему да нам се јаве. Задовољство ми је што се можемо похвалити свешћу, одговорношћу, спремношћу наших учитеља и наставника да се усавршавају у свим областима. Чак и наставници који су пред пензијом и нису имали много додира са савременим техничким средствима успешно завршавају своје обавезе- каже директорка коцељевачке основне школе Соња Поповић.
У овој школској установи кажу да им је посао тренутно отежан јер се упоредо води и електронски и папирни дневник што је додатно оптерећење због разлике у захтевима једног и другог.
-Не поклапају се начини вођења евиденција, записника, што је заиста велика обавеза и посао за наставнике. Координатори за Е-дневник у нашој школи, професор српског језика Мирјана Блажић и професор информатике Владимир Белензада, су увек спремни да организују додатне обуке и отворени су за сва питања и недоумице. Права су подршка колегама- истиче Поповић.
Говорећи о позитивним странама електронског дневника у школи наводе да ће наставници на брз, ефикасан и поуздан начин водити евиденцију о својим ђацима. Знатно се повећава објективност у оцењивању јер наставник може да види само оцене из свог предмета а комплетан увид имају искључиво разредне старешине и директор школе. Програм сам израчунава просечне оцене ђака, изостанке, даје преглед свега урађеног кроз јасне табеле. Грешке се, тврде, лако уоче и могуће их је исправити. Наставници то могу учинити у року од пола сата а по истеку тог времена то може урадити координатор. Међутим, уколико наставник погреши при уносу оцене не може је сам исправити већ процедура предвиђа да шаље захтев за исправку коју може обавити искључиво директор. Занимљиво је то што се у сваком тренутку зна ко је, када и шта уносио у дневник.
Родитељи још немају, али ће према тврдњама надлежних у школи, ускоро добити шифре за увид у оцене свог детета. Психолози су мишљења да тек након два дана од добијања оцене треба омогућити родитељима да је виде како би ученицима дали прилику да је сами саопште.
Ставови родитеља су различити и могу се чути аргументи и “за” и “против”. Ивана Милошевић сматра да ће увођење електронског дневника олакшати родитељима праћење рада њиховог детета и на време сигнализирати на евентуалне проблеме јер су многи у данашње време у ситуацији да не могу лако да изађу са свог радног места и оду до школе.
Њена ћерка Катарина, ученица осмог разреда, увођење електронског дневника не доживљава као “епохалну ствар”. Како каже, он ће можда сметати ученицима који су крили оцене од својих родитеља док се код оних ђака који су их саопштавали неће ништа променити.
У школи сматрају да се увођењем Е-дневника неће изгубити контакт родитеља и наставника који је драгоцен, већ да ће родитељи чешће имати потребу да дођу у школу.
–Као родитељ, имам одлична искуства са електронским дневником а остаје да време покаже да ли ће ово бити прави корак нашег школског система- закључила је Поповић.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa