Инфо

1. новембар 2018.1. нов 2018.
ПРОБЛЕМИ УСЛЕД ВИШЕМЕСЕЧНОГ РЕМОНТА КАМИОНА ЗА ОДВОЖЕЊЕ СМЕЋА

Крај мукама за десетак дана

Препуњени контејнери и канте услед нередовног одвожења смећа су постали учестала слика. Проблем је настао пре три и по месеца када је једино возило комуналног предузећа за ове намене одвезено на ремонт. Грађани су показали висок степен толеранције, а надлежни обећавају да ће за десетак дана “мукама доћи крај”.
Према речима вд директора ЈКП “Прогрес” ради се о тренутном проблему техничке природе.
–Једноставно морало је да дође једног дана до ремонта возила. Коцељева као место има потребу за једним комуналним возилом смећарем и услед дугогодишње експлоатације камиона који је стар преко 27 година морало се приступити ремонту. Првобитни планирани рок је био 45 радних дана али је он пробијен. Никада у таквим ситуацијама не можете бити сигурни шта ће се догодити и то је разлог што је нарушена равнотежа у раду-објашњава вд директор Иван Павловић.
У редовним околностима екипе комуналног предузећа су понедељком, средом и петком уредно празнили контејнере, а уторком и четвртком канте. Такав распоред у протеклом периоду није могао бити испоштован али су “Прогресу” у помоћ притекла друга предузећа из окружења и донекле умањила проблем.
–Како бисмо превазишли проблем у сусрет нам излазе друга предузећа. Највише нам помажу колеге из предузећа “Видрак” из Ваљева, затим из Осечине. Једно време су нам излазили у сусрет и колеге из Шапца и Владимираца- напомиње Павловић.

НИЈЕ БАШ СВЕ
КОМУНАЛНИ ОТПАД
Навикли смо да, без много размишљања, све што нам смета бацимо у контејнер. На тај начин стварамо огромне количине смећа. Осим тога, често у посудама за одлагање заврши ђубре које се никако не може сврстати у комунални отпад. Проблеми ове врсте присутни су у свим местима а посебно су видљиви у онима у којима селектовање отпада још није заживело. У коцељевачком комуналном предузећу скрећу пажњу на чињеницу да на депонијама заврше огромне количине смећа.
–Делује да никада нема довољно посуда за одлагање колико грађани могу да избаце смећа. Комунално предузеће “Видрак” из Ваљева испразни око сто тона дневно док комунално предузеће Шабац испразни на дневном нивоу око 150 тона. А ми, у Коцељеви као месту које има само 1,2 хиљаде потрошача за седам дана испразнимо од 45-50 тона смећа што је огромна количина у односу на број корисника и величину. То је просто невероватно- истиче Павловић.
Говорећи о томе шта све бацамо каже да у контејнерима заврше и дрва која могу да се искористе за огрев. Често се поред посуда за одлагање нађу и комади намештаја.
–Покушали смо да решимо и проблем око избацивања кабастог отпада. По закону грађани су дужни да обавесте комунално предузеће о томе да имају овакав отпад како би се планирало када га је могуће преузети јер се то сматра накнадним одлагањем смећа и додатно се наплаћује. Није у питању велика сума јер је кубни метар 600 динара а ви се ослобађате велике количине отпада- сматра вд директор и додаје да их корисници услуга о избацивању таквог отпада не обавештавају.
У зимском периоду, током грејне сезоне, неретко се могу видети запаљени контејнери услед бацања неугашеног жара. Упркос чињеници да је на свакој посуди за одлагање смећа јасно назначено шта се сме а шта не бацати у њих многи људи поступају несавесно и не поштују наведена правила. У овом предузећу истичу да је кажњавање несавесних корисника једини начин да се превазиђу проблеми те врсте.
–Ми као општина имамо комуналног инспектора и у његовој надлежности је да, у садејству са нама, приступи непријатном али изгледа једином делотворном начину а то је кажњавање несавесних грађана. Очигледно ћутањем се ништа није постигло- оценио је Павловић.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa