Инфо

1. новембар 2018.1. нов 2018.
СЕТВА ПШЕНИЦЕ У МАЧВИ

Никако проклијало зрно

Обавезна је употреба тежих тањирача са ваљковима и сетва на једнаку дубину, каже агроном Младен Игњатовић. Александар Јуришић и Зоран Ђурић из Богатића, послушали су његов савет
Сетва пшенице у Мачви тек “хвата залет”. Пољопривредници су свесни, као уосталом и прошле године, да им нема одговарајуће помоћи са стране и зато се највише уздају “усе и у своје кљусе”. Они са којима смо разговарали кажу, да нема сумње колико, сви други, пре самих произвођача настоје да зараде на овом значајном послу.
- Примера ради паритете у размени меркантилне пшенице за семенску или вештачко ђубриво, мењају у корист ових других, готово преко ноћи и пред сваку сетву. Произвођачу је препуштено да се сналазе како знају и умеју. Тако раде и ове јесени и то није никакво чудо, каже Драгорад Мисојчић, Лукарић из Шеварица.
С друге стране стручњаци имају своје препоруке, а то наравно има своју цену.
- Суша је незапамћена. Мора се примењивати редукована припрема земљишта за сетву пшенице, односно користити тешке тањираче и ваљци. Зрно пшенице, строго декларисано, никако проникло, а таквог је било доста овог лета и сетва на једнаку дубину, 3-5 милиметара, водећи рачуна да најмање 80. одсто буде у земљишту, каже агроном и комерцијални директор Научног института у Новом Саду, Младен Игњатовић.
Основни циљ је, наставља он једнака дубина сетве и што више зрна у земљи. Његова препорука код ђубрења је ако нема три петнаестице, онда комбинација 10-30-20 или 8-24-16. Ако је предусев био кукуруз, а таквих њива је и највише с доста жетвених остатака, обавезна је употреба азотног ђубрива(50 килограма азота по једном хектару) То је према рачуну овог искусног стручњака 125. килограма вештачког ђубрива УРЕА или 200 килограма АНА или САНА.
Пре свега поменутог, Игњатовић препоручује разбацивање вештачких ђубрива МАП (10-40-0) или ДАП (10-40-0) и посебно наглашава употребу декларисаног зрна пшенице, а не оног, могуће и проклијалог из амбара. Тврди, такво зрно неће нићи.
Као да су његов савет послушали Александар Јуришић и Зоран Ђурић, које смо затекли на њиви. Потврђују да је земљиште прилично исушено и без техких тањирача, његова припрема била би непримерена( примера ради предходно орање, кажу да би изазвало само веће ћуле и било би скупље).

Љ. Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa