Инфо

8. новембар 2018.8. нов 2018.
Тумор маркери у Општој болници
ЈОШ ЈЕДНА ЗНАЧАЈНА ПРОЦЕДУРА УВЕДЕНА У ШАБАЧКУ УСТАНОВУ

Тумор маркери у Општој болници

У шабачкој болници годишње се открије од 80 до 90 оболелих од карцинома плућа, 70 до 80 са карциномом дебелог црева, док оболелих од уролошких карцинома буде и до 150. . Тренутно се раде тумор маркери дојке, јајника, дебелог црева и простате код већ оболелих онколошких пацијената и оних који се припремају за конзилијарне прегледе
Министарство здравља дало је дозволе и одобрило средства Општој болници “Лаза К. Лазаревић” за почетак рада тумор маркера из узорака крви. Тренутно се раде тумор маркери дојке, јајника, дебелог црева и простате код већ оболелих онколошких пацијената и оних који се припремају за конзилијарне прегледе.
Апарати за ове анализе у служби биохемијске лaбораторије већ постоје, а неопходне реагенсе обезбедиће Министарство. До сада су ове аналазе морале да се раде у приватним лабораторијама.
Руководство не жели да се заустави на овоме, већ ће радити на томе да им буде одобрено више средстава како би ове анализе обухватиле већи круг пацијената.
-Више пута смо аплицирали код Министарства за средства за рад тумор маркера да бисмо могли да пратимо наше онколошке пацијенте и ове године смо успели да добијемо део средстава. Месечно се у нашем онколошком диспанзеру од 70 до 80 пацијената припреми за конзилијарне прегледе и они ће сада овде моћи да добију ове параметре значајне за праћење њиховог стања. Планирамо да аплицирамо за још средстава да бисмо тумор маркере искористили у дијагностичке сврхе. Поражавајуће су чињенице да из године у годину имамо све већи број пацијената оболелих од карцинома и желимо да помогнемо новооткривеним пацијентима, каже специјалиста медицинске биохемије др Јелена Викић, начелиник биохемијске лабораторије.
Како је навела, у шабачкој болници годишње се открије од 80 до 90 оболелих од карцинома плућа, 70 до 80 са карциномом дебелог црева, док оболелих од уролошких карцинома буде и до 150.
На овај начин наставља се низ увођења нових процедура како би се подигао квалитет услуга Опште болнице. Такође, бројним донацијама, као и средствима Министарства здравља установа је значајно опремљена.
Менаџмент шабачке болнице доводи најеминентније домаће лекаре из различитих области како би подигли ниво стручности лекара запослених у овој установи и обучили их за нове захвате. Прошле седмице болницу је, према раније постигнутом договор, посетила прим. др Јелена Ракић Милановић начелница Службе за физикалну медицину и рехабилитацију Института за здравствену заштиту мајке и детета “Др Војкан Чупић”. Том приликом је обавила 20 заказаних прегледа деце са подручја Шапца. Београдски дечји ортопеди редовно ће долазити у шабачку болницу, а и шабачки лекари ће вршити сталне консултације са њима.
Новембар је месец у ком је предвиђено много ванредних активности у шабачкој установи. После недавне донација из Швајцарске од 50 савремених кревета и 110 душека, још једна слична донација кренула је ка Шапцу у уторак из Данске. До краја месеца, или евентуално почетком следећег, средствима Министарства биће набављена два апарата за анестезију и два пацијент мониторинга.
-Следећег уторка имаћемо едукативни и радни састанак са једним од наших најбољих торакалних хирурга др Небојшом Марићем са ВМА, који ће одрадити једну рутинску показну операцију. Циљ нам је да у наредном периоду развијемо ендоскопску, али торакалну хирургију колико можемо на секундарном нивоу. После тога долази екипа за лапаро-колон, настављамо да радимо едукацију за лапароскопске операције дебелог црева, навео је директор опште болнице др Слободан Поповић.
Почетком децембра у радну посету шабачкој болници ће доћи проф. др Горан Милашиновић, директор Центра за пејсмејкер Клиничког центра Србије. Циљ је да се поново оживи прича око пејсмејкер центра у Шапцу.
-Ова болница треба да има пејсмејкер центар и да се уградња пејсмејкера ради рутински. То је пропуштено да се уради у претходном периоду,а ли покушаћемо да у наредних годину, годину и по дана актуелизујемо ту причу и да пејсмејкер као процедура заживи у шабачкој болници, најавио је др Поповић.
Директор је истакао да имају још много нових идеја на чијој реализацији ће радити у предстојећем периоду.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa