Инфо

8. новембар 2018.8. нов 2018.
ШАПЧАНИ (НЕ)ЗАДОВОЉНИ ПОВЕЋАЊЕМ ПЕНЗИЈА

Дај шта даш

Реакције суграђана на повећање пензије очекиване: Задовољни само они који подржавају актуелну републичку Владу
Протеклих месеци многобројне спекулације могле су се чути на тему повећања пензија од новембра али и процентима који велики број наших суграђана збуњује. Повишице од пет одсто добиће већи број пензионера, а остали због укидања Закона о привременом умањењу пензија, од осам до 13, 1 одсто више него од пре умањења
Наиме, сви који су у октобру ове године добили мање од 34.000 динара, добиће повећање од пет одсто. Тако ће пензије од 20.000 бити увећане за 1.000 динара, пензије од 25.000 динара за 1.250 динара, а пензије од 34.000 за 1.700 динара. Веће повишице предвиђене су за оне са већим примањима, којима је држава 2014. законом смањила, те ће октобарске пензије од 39.000 бити увећане за 3.650 динара, пензије од 55.000 динара за 9.040 динара, а они којима је у октобру исплаћено 71.000 динара, сада ће добити увећање од 14.000 динара
Реакције на повећање пензија, наших суграђана су мање-више очекивана. У разговору са њима могли смо приметити да негодовање исказују они који су незадовољни владајућим режимом.
- Одушевљена сам повећањем од пет одсто, што је на моју пензију од 32.000, додатних 1.500 динара. Додатним новцем, моћи ћу да платим рачун за воду. Надам се да ће се Александар Вучић, који се бори за овај народ, побринути за то да следеће године, ми са овом пензијом стигнемо до цифре од 40.000 динара. За мене, скрому жену то је сасвим довољно. Најбитније ми је да имам довољно новца за храну и да платим обавезе - истиче шездесетдеветогодишња Надежда Ђонлић.
- Не могу ни да се пожалим, а ни да будем претерано захвална. Колико је значајно, цифра сама говори. Упознати сте са нашим стандардима па просудите. Суздржала бих се од претераних коментара и закључила - боље ишта него ништа - каже осамдесетогодишња Живка Поповић.
Седамдесетогодишњи Видоје Аћимовић примао је пензију у износу од 37.680 динара, која му је умањена на 33.920, а износ последње пензије са повећањем је 35.400.
- Шта да кажем? Смањења и повећања на мој живот не утичу знатно јер сам кроз дугогодишњи рад доста тога стекао, али ово што се дешава је срамота. Нажалост бољег од Вучића немамо. А ни он није добар - истиче најстарији шабачки берберин.
Као и већина, ни пензионерка Мирјана Јанић нема наду да ће се ишта променити на боље.
- Трошкови су велики, порез ван памети, све стално поскупује а народ нема новца. Да ли неко мисли о онима који уопште немају пензију? Моја је 23.000 динара, а на ту цифру повећање је смешно. Стално се све мења. Најтеже ми је што сада одређенима укидају инвалидске пензије- истиче Шапчанка Мирјана Јанић.
Истог мишљења је и Милена Савић, чија је пензија 27.000, а којој повећање не значи баш ништа. - Пензионери имају став "дај шта даш". Радују се сваком динару. Онима којима деца помажу је добро, којима не, није.
Оправдано или не, углавном незадовољни, наши суграђани како негодују плате, тако и пензије. Увек има оних који прећутно прихватају све, и оних који се боре за своја права и правду. Када цифре упоредимо са економским стандардом наше државе, није претерано рећи да се живот већине грађана своди на преживљавање. Свако чудо код неких ипак не пролази за три дана. Повећањем пензија или плата се ипак одузето не може надоместити.

К.Јекић Ђонлић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa