Инфо

8. новембар 2018.8. нов 2018.
Подсећање на племенити дух народа
Текеришки пешкир СВЕДОК СТРАДАЊА, морала и наде

Подсећање на племенити дух народа

Поводом обележавања века од ослобођења Шапца у Првом светском рату, хол Библиотеке шабачке био је испуњен гостима који су присуствовали представљању једног од најзначајнијих сведока страдања нашег краја у Великом рату-Текеришког пешкира. Представљање су припремили Градска организација инвалида рада и Ткачка радионица "Стари занати". Председница Удружења Мирослава Савковић уручила је Текеришки пешкир градоначелнику Небојши Зеленовићу који је током приликом истакао да ће овај симбол наде и страдања бити део дипломатских поклона и препознатљив бренд Шапца.
-Од 1975. године пешкир се налази у оквиру сталне поставке Народног музеја у Шапцу. Трудом и залагањем вредних жена и особа са инвалидитетом угледао је светлост дана. Ово је један од светионика, који представља пешкире шабачкој краја. Они су изаткани и заштићени географском ознаком и биће поклон Владе Србије. Оно што је нама најважније је прича о моралу српског војника и непролазности правих вредности. На нама је да сачувамо морал, традицију и негујемо културно нематеријално наслеђе Мачве, Поцерине и Посавотамнаве - истакла Мирослава Савковић, председница Градске организације инвалида рада. Текеришки пешкир налази се на Националној листи нематеријалног културног наслеђа и покренута је иницијатива да се нађе у оквиру аутентичних дипломатских поклона Србије. Симбол храбрости, морала и наде српског војника који је преживео албанску голготу након 114 година биће доступан јавности.
- Када говоримо о Текеришком пешкиру тада говоримо о афекционој вредности коју поседује. Он нас подсећа на 1914. годину, на тешке борбе на Церу и повлачење српске војске преко Албаније, као и на племенит дух нашег народа и војника. Са овом заштитом ми смо отворили пут ка свету. Преко Лисабонског споразума биће препознатљив у 27 држава потписница, које су уједно и чланице Светске организације за интелектуалну својину– рекао је Зоран Драгојевић, руководилац групе за дизајн и ознаке географског порекла у Заводу за интелектуалну својину Републике Србије.

М. Ж.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa