Инфо

8. новембар 2018.8. нов 2018.
Изложба у Народном музеју
Михаило Пупин – Николај Велимировић

Звонари слободе

Два гиганта српског духа и науке. Нераскидиво пријатељство. Прича о победи и страдању. Сећање на претке и слободу
Поводом Дана ослобођења Шапца Народни музеј јавности је представио изложбу „Звонари слободе - Михаило Пупин и Николај Велимировић“, аутора Александре Никовић Ташић и Бранислава Станковића. Помоћник министра за културу Дејан Масликовић свечано је отворио поставку истакавши да су владика Николај и Пупин створили светлу стазу коју српски народ треба да следи.
- Две различите личности и пута који се сусрећу у бескрају. Михаило Пупин је један од највећих синова српског народа, водио је рачуна о добробити свог народа, о културном наслеђу. Свети владика Николај је поступао исто, али у другој димензији, водећи рачуна о нашем спасењу. Ми треба да следимо њихов пример, борећи се за Србију, не само у овом свету, него старајући се за наше душе и за спасење нашег народа – рекао је Масликовић.
Кроз поставку посетиоцима ће бити приближен животни пут ова два великана српске историје и враћени из заборава они који су помогли Србији у периоду рата, али и у обнови земље.
- Нисмо случајно изабрали да изложба буде отворена на дан када се у Шабац вратила слобода коју смо тада прескупо платили. Дубоко верујем да се Народни музеј на најбољи начин одазвао обележавању стогодишњице Великог рата и круна нашег рада је ова изложба. Желели смо да кроз два гиганта српског духа, науке,а пре свега родољубља, патриотизма испричамо причу о свима онима коју су нам помогли да из трагедије изађемо као победници. Своје кости и и крв расули смо од Северне Африке до Галиције. Нажалост до дана данашњег се нисмо пребројали. Обавеза је да се сећамо наших предака како би живели достојанствено. Како се нисмо својим великанима одужили, тако смо заборавили и странце који су нам помагали. Покушали смо да представимо и неколико значајних Американаца – појаснио је Бранислав Станковић, кустос Народног музеја у Шапцу.
Једна од ауторки изложбе Александра Никовић Ташић на отварању говорила је о значају владике Николаја и Пупина, њиховом пријатељству и нагласила да је поставка епски и историјски буквар српског народа, јер носи праве поруке за будућност.
– Пре петнаест година духовним нитима везала сам се за једно од највећих имена које баштини српска историја, име Михаила Пупина. Пријатељство између ова две великана у многим сферама помогло је нашем народу. Два једноставна човека која су одгајана вером, љубављу својих мајки кренула су у свет. Освојивши свет освојили су и духовни простор у којем је српски народ у тешким временима могао да дише – истакла је Никовић Ташић.
Догађају су присуствовали представници града, Шабачке епархије, гости и суграђани.

М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa