Инфо

15. новембар 2018.15. нов 2018.
Председник Народне странке Вук Јеремић

Државни врх могао да спречи срамоту у Паризу

Председник Народне странке Вук Јеремић оценио је данас да је српски државни врх могао да спречи да се Косово појави у протоколу обележавања стоте годишњице завршетка Првог светског рата само да је био озбиљан у тој намери.
"Србија можда не би имала довољну специфичну тежину да тако нешто издејствује сама, али уз малу помоћ Русије би то било решено. Нажалост, то нико од Русије није затражио, што је јасан показатељ тога да државни врх Србије застава 'Косова' у Нотр-Даму претерано не погађа", навео је Јеремић.
Он је указао да представник Косова не би ни био позван на церемонију обележавања 100 година од завршетка Првог светског рата да за ту прилику није предвиђен "перформанс Вучића и Тачија".
"Да није било тајних састанака између њих двојице марта ове године на коме су отпочели преговоре о 'разграничењу' и где се родила идеја о заједничком појављивању у Паризу 11. новембра, представник Косова не би присуствовао тој церемонији. Учешће Косова је директна последица Вучићеве шизофрене потребе да буде уочен у мноштву државника који ће се тамо појавити, сервирајући са Тачијем светској јавности идеју о некаквом 'историјском миру'", рекао је Јеремић гостујући у емисији "Зумирање".
Јеремић сматра да Србија велике догађаје, попут предстојећег у Паризу, користи на погрешан начин и да постоји суштински проблем схватања дипломатије код владајућег режима.
"Циљ присуства државног врха на неком дипломатском скупу је да се он атрактивно представи у државним таблоидима и на Пинку", казао је Јеремић и додао да се од дипломатских односа прави вулгарна представа.
Јеремић сматра да је и Вучићева изјава да је његова политика о "разграничењу" доживела пораз, потпуно неистинита.
"Ми се фактички налазимо у завршној фази преговора, и у првој половини 2019. године се може очекивати дипломатско-медијски "блицкриг" у коме ће се само саопштити шта су се две стране договориле", рекао је он.
Јеремић сматра да би након тога уследила скупштинска декларација, референдум или парламентарни избори који би имали "плебисцитарни карактер" на којима би председник Србије тражио подршку за своју одлуку.
Јеремић још каже да је Србија са оваквом влашћу далеко од чланства у Европској унији и да је решење питања Косова и Метохије не би суштински приближило чланству.
Извор: Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa