Инфо

15. новембар 2018.15. нов 2018.
Љубав у доба рата
АНЂЕЛКА РАДОВАНОВИЋ, АУТОРКА КЊИГЕ “КАЉАВЕ ЦОКУЛЕ“

Љубав у доба рата

Поетска љубав уткана у труло ткиво рата које је заударало на смрт. Живот чија су потка животи обичних породица, малих људи који све ратове износе на својим леђима, каже наша саговорница, вечно одана граду крај Саве са којим је заједно одрастала
Као мала волела је да иде боса, интуитивно слутећи да се преко стопала напаја енергијом предака. На почетку разговора истиче да је тако босонога, завршила предшколско образовање, основну и средњу школу. Потом Економску у Шапцу и Вишу Економску у Београду. Анђелци Радовановић, судбина је одредила пут, игноришући њену жељу да заврши Гимназију и студира медицину. С дрге стране, тврди да јој је иста та судбина поклонила љубав према писању и мисли да ће то радити до последњег даха.
Тема њених до сада исписаних романа је рат у Босни, рат на Косову, адаптација људи који су отишли у иностранство и њихов покушај да се врате и живе у домовини, прељуба, научна фантастика, приче из живота, историја града Шапца од 1816. до 1831. године, период између два рата, окупација Србије и ратне године.
Шта сликају “Каљаве Цокуле”?
-Питање је једноставно али је одговор врло комплексан.То је љубавно поетски роман али и много више.То је прича о самртној љубави која је никла и расцветала се у условима рата.Клица живота и бесмртности. Мислим да ће радни наслов романа ''Нежни акорди љубави'' у олујним временима рата то појаснити и дочарати.Љубав нежна, рањива, крхка али и спремна да преживи све страхоте крвавог и безумног пира зла и однесе победу над њим.
Поетска љубав уткана у труло ткиво рата које је заударало на смрт. Живот чија су потка животи обичних породица, малих људи који све ратове износе на својим леђима.Народ кога никада нико није питао ни за шта је гурнут у суноврат рата. На његову главу су се сручила стрељања због одмазде, виђенијих људи које су обично звали ''сиротињским мајкама'', концетрациони логори, ''Крвави марш'', беда, немаштина, болести, глад од које су највише умирала деца, мобилисања на силу, збегови, хладноћа. Ни један језик нема толико речи којима се могу описати страхоте рата.
Да ли се кроз љубав главних јунака Јелисавете и Цакана, у Вашој новој књизи може мерити Ваша љубав према родном граду?
-Реч је о љубави али различитог интезитета јер је и моја љубав према мом родном граду самртна и надживеће ме. Она избија из сваког слова мојих романа ''Бејурделем'' , ''Мали Париз'', ''Каљаве Цокуле'' и ''Шаниног Шора'' који ће бити промовисан у јануару идуће године. Посебно бих истакла моју љубав према реци Сави која ме учила упорности, да све лепо и ружно пролази, да сваки дан свиће зора и прилика за нови почетак. Хвала јој што је преузимала на себе све моје болове, туге, неисплакане сузе, дилеме , неостварене љубави, промашаје и односила што даље од мене.
Познато је да су све ''старе љубави'' помало тужне.Зашто је важно да баш ова не буде заборављена?
-Можда су тужне? Љубавна прича из мог романа није. Трагична је али није тужна. Из ње избија енергија која се пробија кроз векове носећи светлост која обасјава планету обећавајући победу живота над смрћу, реинкарнирнацију љубави коју смо успут у суровој борби за опстанак изгубили. Љубав је потиснута заточена у шкрињама наше душе која полако замире јер јој недостаје со живота. Желела сам и морала да напишем роман јер он садржи лек чије име се не сме изговоритит гласно јер ће бити исмејано, испљувано и обезвређено. Можда звучи претерано али сматрам да човечанство може спасти давно изгубљена реч чије право значење смо заборавили.
Трагичну љубав двоје младих употпуњују слике града кроз векове. У тами ратног вихора бљесну слике раскошне природе града поред Саве. Колико оне буде наду?
-Мој родни град носи проклетство куће на ћошку или поред пута. На изглед безначајан, почиње задњим словом азбуке али у свим ратовима веома значајан, херој који је жртвујући себе, извојевао победу. Сви ратови су протутњали преко нас, свака стопа земље је натопљена крвљу, а газимо по гробљима, која су свуда око нас. Пишући о Шапцу, проучавала сам историју. Био је прво Бејурделем тврђава на Сави, Мали Париз у доба Јеврема Обреновића Српски Верден у Великом рату, преживео је Крвави марш у другом светском рату, колатерална штета био задњег рата али увек после сваке катаклизме као феникс се дизао из пепела блиставији и лепши него икад, зато га неизмерно волим и захвална сам му што ми дозвољава да живим у ритму његовог срца.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa