Инфо

22. новембар 2018.22. нов 2018.
Век српско-америчког пријатељства
Амерички амбасадор посетио Шабац

Век српско-америчког пријатељства

Ово је прича о српско-америчком пријатељству у Првом светском рату, као и великом доприносу који су дали амерички лекари
Поводом свечаног отварања изложбе „Спашавање Србије: америчка мисија и епидемија тифуса у Србији 1915“ коју реализује Центар за примењену историју и Амбасада Сједињених Америчких држава гост Шапца био је амерички амбасадор Кајл Скат.
Градоначелник Небојша Зеленовић са сарадницима приредио је пријем за америчку делегацију у Градској кући. На сусрету је било речи о друштвеним, привредним и политичким темама. Након шетње градским улицама амбасадор је отворио изложбу у Културном центру.
- Поносан сам што сам други пут у Шапцу, што сам имао прилику да разговарам са градоначелником и што отварам изложбу. Ово је прича о српско-америчком пријатељству у Првом светском рату, као и великом доприносу који су дали амерички лекари. Прича о херојству и пријатељству је важна лекција за све нас, јер је историју лако заборавити и зато се увек морамо сетити да смо били заједно и савезници. Савезништво нас је мимоишло у кратком периоду деведесетих година, али то је кратки период у дугој историји пријатељства америчког и српског народа - истакао је амбасадор Кајл Скат.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић захвалио се амбасадору Кајлу Скату на посети и што је присуствовао отварању изложбе коју би требало да погледају сви Шапчани.
- Ово је истовремено био повод да се сретнемо и разговарамо о важним темама и изазовима пред којима стоји град Шабац у његовој перспективи. Ми верујемо да су српски и амерички народ стогодишњи савезници, како је напоменуо и сам амбасадор. Верујемо да ће тако и остати. Шабац је опредељен као модеран и урбанизован град и трудимо се да у будућности постане део западне цивилизације. Сигуран сам да ћемо и у наредном периоду имати добру сарадњу – навео је градоначелник Небојша Зеленовић.
Центар за примењену историју током 2018. и 2019. године реализује истраживачки пројекат „Спашавање Србије: америчка мисија и епидемија тифуса у Србији 1915“, који за циљ има упознавање јавности са важним историјским догађајем који је променио историјски ток у Србији и свету у периоду Првог светског рата. У оквиру пројекта реализована je изложба коју шабачка публика може да погледа у Галерији Културног центра најкасније до 27. новембра. Материјал коришћен по први пут је доступан широј јавности. Архивска документа, фотографије, новински чланци и пратећи историјски текстове који америчку мисију у Србији описују као један врло важан историјски догађај који је остао непознат широј јавности, а који је спречио глобалну катастрофу. Публика ће имати прилику и да се упозна са историјом Америчког Црвеног крста и са писањем светских медија о Србији током 1915. године.
- Почетком 1915. године у Србији је завладала епидемија тифуса. Због јако тешке ситуације у земљи, узроковане почетком Првог светског рата, недостатком хране и лошом хигијеном, епидемија се брзо ширила изазивајући велику смртност међу цивилним становништвом. Последице су биле велике, умрло је око 150.000 људи. У том тренутку, због недостатка болничког особља и лекова, Србија није била у стању да се суочи с овом опасном епидемијом и била јој је потребна помоћ. Ми смо се бавили медицином и људима који су дошли да помогну. Епидемија се појавила 1914. године и трајала је све до априла 1915. године. Овде се водила одлучујућа битка против тифуса. Ми смо желели да представимо колико су стране медицинске мисије важне и њихов утицај, зато што су донели ново знање, стручност, како би се спречила епидемија која је претила да поприми светске размере, Фондација „Рокфелер“ и Амерички Црвени крст организовали су мисију коју је водио доктор Ричард Стронг, један од најпознатијих епидемиолога тог времена. Америчка мисија је стигла у Србију у априлу 1915. и у сарадњи са властима у Србији, за само неколико недеља ставила ситуацију под контролу, сузбивши епидемију употребом нове методологије која ће касније бити дефинисана као „санитарна револуција“. О овој теми се мало зна и говори и због тога смо желели да кроз изложбу упознамо људе са тадашњим догађајима, посебно младе и ученике – рекао је аутор поставке Милован Писари, Центар за примењену историју.
На изложби је представљен и пратећи каталог састављен од архивске грађе и историјских текстова. Изложени материјали су доступни и онлајн на вебсајту удружења. Пројекат се реализује уз подршку Амбасаде САД у Србији, а у склопу обележавања 100 година од успостављања дипломатских односа између САД и Србије.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa