Инфо

22. новембар 2018.22. нов 2018.
Лицитирање имовином “Зорка Холдинга”
ОДРЖАНА ХИТНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА

Лицитирање имовином “Зорка Холдинга”

Граду Шапцу је признато разлучно право у стечајном поступку који се води према “Зорка Холдингу”. Град ће приликом продаје имати право приоритеtног намирења од 240 милиона динар
Хитна 26. седница Скупштине града Шапца одржана је у уторак. На дневном реду су биле само две тачке. Одлука о Трећем ребалансу буџета донета је због Одлуке о учешћу града у поступку продаје имовине “Зорка Холдинг” А.Д. у стечају, у стечајном односно извршном поступку и прибављању непокретности у јавну својину.
Граду Шапцу је признато разлучно право у стечајном поступку који се води према “Зорка Холдингу”. Град ће приликом продаје имати право приоритеtног намирења од 240 милиона динара. Толики је износ кредита који је град подигао приликом приватизације овог предузећа да би исплатио плате радницима. Седница је заказана по хитном поступку због тога што је стечајни управник заказао продају “Зорка Холдинга” за 29. новембар. Ребаланс буџета урађен је не поменути износ.
-Град је ставио хипотеку на зграду “Холдинга”, пословни простор у Београду и Шапцу и на ђачки интернат. Лицитација за продају је била заказана, а да би град могао да се појави као купац те имовине било је неопходно да се сазове хитна седница и донесе ребаланс буџета и одлука којом се овлашћује Градска управа да може да се појави у поступку лицитације, образложио је начелник Градске управе Милан Васић.
Међутим, лицитација је у међувремену отказана. То је био разлог да опозициони одборници оспоре хитност сазивања седнице.
-Апсолутно је недопустиво да се седница заказује у поноћ за девет сати ујутру. Данас је изгласан ребаланс буџета од 240 милиона динара, тако што нам је достављена само једна страна материјала, без икакве припреме, за седницу која је изгласана девет сати после тога. Не расправља се на овако скандалозан начин о два милиона евра. Лицитација која је требала да буде спроведена је отказана и Град је то знао. Градска власт ће ову причу свести на бригу о имовини града, међутим, сви знамо шта се десило са имовином града и ко је у последњих 18 година до фронцли довео компанију каква је била “Зорка Холдинг”, изјавио је шеф одборничке групе Српске напредне странке Александар Пајић.
Како је објаснио градоначелник Небојша Зеленовић, иако је лицитација отказана, град је на овај начин морао да заштити имовину у случају да продаја буде поново заказана. Због свега што се дешавало последњих година са имовином “Зорка Холдинга” градоначелник најављује и тужбе.
-Имовина коју је град заштитио хипотеком се састоји из четири некретнине у Шапцу и Београду и укупне је вредности око 240 милиона динара. Град већ пет година покушава да уђе у посед те имовине и не успева због тога што агенција и судови не желе да пресуде у корист града Шапца. Ми смо у међувремену покренули низ судских спорова у којима је три пута усвојена наша тужба и Апелациони суд у Новом Саду је вратио стечајном судији на одлучивање. Судија сада четврти пут не поступа по налогу вишег суда. То је незапамћено у историји правосуђа, истакао је градоначелник Зеленовић.
Како је објаснио, сасвим случајно су сазнали да стечајни управник жели да прода ту имовину на јавној продаји на шта су уложили приговор, али се ништа није десило иако је суд морао да поступа хитно у таквим случајевима. Због тога је заказана хитна седница како би Скупштина могла да овласти органе града да могу да учествују у тој продаји.
-Оног тренутка када је заказана седница напрасно смо добили информацију да је суд ипак одлучио да не прода имовину, што не значи да ће стечајни управник поступити по налогу суда, пошто у претходним случајевима то није радио. Већ пет година се та имовина издаје у закуп, узимају се огромне закупнине које се деле између људи који учествују у процесу. Град Шабац од тога нема ништа. Када дођемо у посед своје имовине тужићемо их за изгубљену добит и штету и то ће бити милионски износ, рекао је градоначелник.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa