Инфо

22. новембар 2018.22. нов 2018.
У ЧАСТ ПРИЈАТЕЉА И ПРИЈАТЕЉСКОГ НАРОДА
ТРАДИЦИОНАЛНИ ЂУ ЂУТСУ ТУРНИР У ШАПЦУ

У ЧАСТ ПРИЈАТЕЉА И ПРИЈАТЕЉСКОГ НАРОДА

Једанаест година у нашем граду траје традиција која није само спортска, већ промовише стари спорт, здрав живот, али и чува пријатељство географски далеких народа, јапанског и српског. Организацијом ђу ђутсу ревије баштини се поштовање за пријатеља Шапца, Шапчана, господина Тетсују Тсуботу, дипломату древне царевине који дуго представља Јапан у нашој земљи. Овог новембра традиционални ђу ђутсу турнир „Тетсуја Тсубото“ доживео је једанаесто издање. Управо уважени дипломата је отворио надметање.
-Драго ми је што сам у Шапцу, велика ми је част што постоји турнир који носи моје име и што имам прилику да га отворим и да присуствујем. Борилачке вештине су део идентитета Јапана, део наше традиције, нешто по чему нас познају у свету и задовољство је да помажемо развој вештина и у Србији, у Шапцу. Надам се да ће још дуго трајати овај турнир, да ће их бити још више – истакао је саветник у Амбасади Царевини Јапан.
Ђу ђутсу нема дугу традицију у Србији, али се развија и шири.
-Ђу ђутсу је једна од најстаријих вештина, али је код нас млада, појавила се тек у прошлом веку, тако да смо још спорт у експанзији. Сваке године у савез улази неколико нових клубова, постојећи налазе начин да опстану и развијају се у не баш идеалним економским условима, те смо сви задовољни, а овакви турнири и велики број учесника је доказ да је будућност ђу ђутсуа светла – сматра тренер клуба „Пантер“ Милан Вујасин.
Градска управа пружа и увек ће пружати подршку спорту, борби у којој се ривал и фер плеј поштују промовишући праве вредности.
-Нису борилачки спортови код нас популарни као фудбал, кошарка, рукомет, али су нама у Градској управи једнако важни. Желимо да се деца баве спортом, да изаберу према својим афинитетима, а наше је да пружимо могућност да у свом граду тренирају оно што желе и да им дамо могућност да се такмиче. Неизмерно смо захвални пријатељима из Јапана који на прави начин пружају подршку пријатељству два народа, подршку развоју спорта, здравог живота – нагласио је члан Градског већа задужен за спорт Драган Николић.
У сали Гимназије је наступило 150 бораца свих категорија из десет клубова широм Србије. Покровитељи турнира су Амбасада Јапана у Србији, Градска управа, Друштво Српско-Јапанског пријатељства, а организатор је клуб „Пантер“.
Д.Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa