Инфо

22. новембар 2018.22. нов 2018.
Почетак добре сарадње
Амбасадор Шведске посетио Шабац

Почетак добре сарадње

-Овде стварате могућности за нова радна места и стране инвеститоре. Чуо сам да је дошао јапански инвеститор. Има шведских предузећа која траже право место за своју производњу у Србији и Шабац је потенцијални град за такве инвестиције, рекао је Лундин
Амбасадор Краљевине Шведске Јан Лундин у четвртак је посетио Шабац. Пријему у Градској кући уприличио је заменик градоначелника Душан Костадиновић. Представљени су пројекти важни за Шабац, а у Музеју шабачких Јевреја у организована је презентација Савета организација цивилног друштва, док је у Библиотеци шабачкој је представљена Фондација Раул Валенберг омладинским активистима и волонтерима. Амбасадор је касније посетио установе културе у граду и присуствовао садњи дрвећа у парку у Масариковој улици.
Током првог дела посете представници Градске управе презентовали су пројекат Савапарк, економски потенцијал града и Западну индустријску зону и пројекте у култури. Амбасадор Лундин је изјавио да су презентације на њега оставиле позитиван утисак, а открио је и да није први пут у Шапцу.
-Други пут сам у Шапцу. Био сам једном приватно, “инкогнито” и било ми је пријатно да овде проведем дан. Овог пута сам дошао званично. Имао сам садржајне и интересантне разговоре са представницима Градске управе. На основу тога што сам чуо од њих и што сам видео у Шапцу закључио сам да се град развија у веома позитивном правцу. Интересантно је видети како град величине Шапца решава своје проблеме, како привлачи туристе, али и шта чини за сопствене грађане, навео је шведски амбасадор.
Јан Лундин је обавештен да су за Шапчане битни и феситвали и културни живот. Такође, неизоставна тема била је и могућа економска сарадња две земље.
-Овде стварате могућности за нова радна места и стране инвеститоре. Чуо сам да је дошао јапански инвеститор. Има шведских предузећа која траже право место за своју производњу у Србији и Шабац је потенцијални град за такве инвестиције. Ми се овде информишемо и моћи ћемо да обавестимо наша предузећа, која нам се обраћају, који градови су интересантни у Србији, рекао је Лундин.
Душан Костадиновић је изразио задовољство што је имао прилику да угости амбасадора Лундина. Истакао је да је Шабац по много чему посебан град и да су неке од тих посебности предочене госту.
-Делимо интересовање за неколико области које ми у Шапцу интензивно развијамо, а које у шведском друштву већ имају значајну улогу. Ту пре свега мислим на екологију, на омладински активизам и на цивилни сектор. Искуства Шведске у партнерству са грађанима су јако значајна и верујем да ће нам бити од велике користи у развоју цивилног сектора у нашем граду. Верујемо да је ово почетак једне квалитетне и плодоносне сарадње између нашег града и Краљевине Шведске, рекао је Костадиновић.
Амбасадор Шведске Јан Лундин током посете Шапцу имао је прилику да се упозна са историјом и културом града. Обишао је Народни музеј, Библиотеку шабачку и Музеј шабачких Јевреја. Након посете установама културе као симбол пријатељства и добре сарадње амбасадор Лундин и градоначелник Небојша Зеленовић у реконструисаном парку у Масариковој улици засадили су дрвеће.
- Добро је да се градови као Шабац велику пажњу поклања култури и негује сећање. Бибилиотека коју сам обишао је импресивна. Она је седиште знања града и видим да град поред културе развија еколошку свест и да ради на побољшању услова живота становника. Драго ми је да видим да Шабац напредује. Имао сам и састанак са градоначелником где смо разговарали о потенцијалној сарањи. Надам се да ће овде се појавити шведски инвеститори и предузећа у наредном периоду. Упознат сам да у Шапцу послују јапанске, италијанске фирме, Хемофарм и то значи да је град привлачан за инвестиције – навео је амбасадор Лундин.
Градоначелник Небојша Зеленовић изразио је задовољство што је амбасадор Шведске дошао у Шабац да би се упознао са привредном и културним потенцијалима града.
- Заиста је посебно задовољство када дођу гости који имају жељу да упознају наш град и да виде на које начине можемо да сарађујемо. Ми имамо шта да покажемо и имамо могућност да будемо интересантно место, првенствено за компаније које долазе из Шведске, јер овде могу да пронађу најповољније услове за своје пословање. Мислим да је добро да се упознамо, да отворимо теме које су сада врло актуелне, а политичке су природе и тичу развоја свих локалних средина у Србији. Верујем да ће његова екселенција увидети да у Шапцу негујемо тековине Европске уније. Уколико постоји нека средина у Србији која је у овом тренутку спремна и жели да одговори на све изазове који пред нама постоје на путу ка Европској унији, онда је то сигурно град Шабац - рекао је градоначелник Небојша Зеленовић.
М. М. / М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa