Инфо

22. новембар 2018.22. нов 2018.

Питање недеље Гласа Подриња:

Како коментаришете
новопостављени споменик
Патријарху Павлу у Београду?
Бранислав Станковић, кустос Народног музеја у Шапцу
- Споменик постављен Патријарху Павлу на Врачару је – катастрофа. Такав споменик је могуће поставити под условом да већ постоји десет споменика који на достојанствен начин приказују нашег некадашњег Патријарха. У том случају је у реду поставити споменик који представља уметничко дело. Споменик Патријарху Павлу у Требињу, на пример, представља пример достојанства, поштовања и скромности која је карактерисала Патријарха.

Марко Црнобрња, вајар
Аутор скулптуре Зоран Малеш, заправо је жртва мангупа који су злоупотребили његову наивност и искористили га… То је пре свега споменик људима који, на нашу несрећу, одлучују о културном наслеђу.

Филип Ковачевић, историчар уметности
Нисам присталица скулптура које превише „причају“. Међутим, нови споменик Патријарху Павлу не само да је реторичан, он је и формално неприхватљив. Змијолика форма патријарха који пркоси гравитацији је, по мени, скарадно и бизарно решење. Добро је када се скулптуре раде и постављају, то је доказ да је једно друштво свесно себе и свог трајања у неком времену и простору. Али ту је увек питање естетике и контекста. Ако овај споменик посматрамо као део актуелне еуфорије „штанцовања“ сличних ствари у Београду и Србији, онда он за мене није ни оприсутњена светост патријарха, ни занимљив артефакт у јавном простору, већ чисто одсуство укуса и врхунац нечијег безумља.

Дејан Живановић, историчар
- Патријарх српски Павле, личност која је за живота успела да остави дубок траг не само у свести српског, већ и других народа и обезбеди вечан живот у нашим срцима, заслужио је по мом мишљењу, примереније спомен обележје од оног које је недавно откривено. Иако намера аутора није била лоша сигурно, концепт новог споменика заказао је због свеукупног визуелног доживљаја. Најспорније чини се, свакако је поглед на фигуру Патријарха Павла са бока, које изазива један осећај непријатности у најмању руку. Обичном пролазнику делује као да је неко одгризао део патријарха, а празнина која се уочава тешко да прија нечијем оку.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa