Инфо

22. новембар 2018.22. нов 2018.
МАЛИНАРИ ИЗ УЖИЦА ПРИЈЕПОЉА И ШАПЦА УПУТИЛИ
ОТВОРЕНО ПИСМО ПРЕДСЕДНИКУ, ПРЕМИЈЕРУ И МИНИСТРИМА

Преостаје нам само протест

У писму малинари подсећају српску власт да је прошло је два месеца од како су упутили директно писмо са молбом да се помогне у решавању проблема око цене малине за род 2018. године. Ништа од договореног није урађено и малинарима само преостаје протест
Удружења произвођача малина из Ужица, Пријепоља, Прибоја и Шапца упутили су отворено писмо председнику Србије Александру Вучићу, премијерки Ани Брнабић, министрима пољопривреде и трговине. Писмо преносимо у целости.
У писму малинари подсећају српску власт да је прошло два месеца од како су упутили директно писмо са молбом да се помогне у решавању проблема око цене малине за род 2018. године. У писму су изнели „голу истину и на најискренији начин поставили питања на која ни до данас нису добили никакве одговоре“.
- Прошло је безмало шест месеци од како су се одржали протести малинара у Пријепољу. Шта су били циљеви учесника протеста, то добро знамо и знамо да и Ви знате. Како су се завршили протести то је такође познато. Ни до дана данашњег од истих представника власти који су испред државе давали обећања о аконтној цени малине која је требала да буде од 125 динара са тенденцијом 150 до 160 динара по килограму није било ништа, осим што су се нагомилала дуговања, а са њима и егзистенцијални проблеми написали су малинари.
Обећан је, како су нагласили, Национални савет за малину, формирана је Радна група и после тога ништа.
- После осам месеци од свега тога имамо само оставке појединих чланова Радне групе и празне састанке који су потрошили време и новац на дневнице и путне трошкове. Радну групу напуштају стручњаци, још мало ће и пољопривредници а остаће интересџије, подобници којима је права част и задовољство што су ту где су и који су по свему сами себи довољни, док ће се малина плаћати по 100 динара произвођачима а извозити за 270 динара.
Малинари су на крају писма нагласили да им једино преостаје „ништа друго него да се пружи отпор свих радних људи удружених у удружења борећи се за своје право, а то је да раде и од поштеног рада живе“.
- Свесни чињенице да јавни протести, представљају крајње исходиште на оглушивање и крајње безобразно понашање појединих представника власти, сасвим је сигурно да ће протеста бити ускоро - закључили су малинари у свом писму.

Лудом радовање
Према њиховим речима, обећања од појединаца из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде која су стизала у јуну ове године под изговором да ће се наћи решење за неизвесну ситуацију, остала су на нивоу мртвог слова на папиру и празних речи које су послужиле да се проблеми одложе, добијајући на времену, а у корист личних циљева појединих хладњачара, политичара и подгузних мува сваке власти.
- Последице су већ виђене у шта сви имамо данас прилику да се уверимо. Много пута смо све то изложили и образложили, али и надали се да ће неко ипак имати воље да се суштински позабави целокупним проблемом. Међутим, као што изрека каже: “ОБЕЋАЊЕ ЛУДОМ РАДОВАЊЕ“ - стоји у писму малинара.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa