Инфо

22. новембар 2018.22. нов 2018.
ПЕНЗИОНЕРИ ИЗ ШАПЦА, И СА НОВИМ ПОВЕЋАЊЕМ
НИСУ ДОБИЛИ ПЕНЗИЈЕ КОЈИ СУ ЗАРАДИЛИ

Далеко од златног доба

Пензионери који су отишли у пензију после усвајања Закона о смањењу пензија двоструко оштећени и још нису достигли ниво који би им по правди и Закону морао да припадне
Нису сви пензионери срећни повећањем пензија које се реализовало са октобарским чеком. Они ће морати да сачекају још нека, будућа, повећања не би ли уживали благодети пензија које су веће него што су биле пре мера штедње.
У питању су пензионери који су у пензију отишли после доношења Закона којима су смањене пензије у Србији. У ту категорију пензионера спадају и Драгослав Росић и Милан Јеремић. Вршњаци по годинама, имају 67, колеге по образовању - инжењери машинства, и људи који од одласка у пензију још нису имали прилику да је добију у пуном, заслуженом и зарађеном износу. Самим тим, и даље су далеко од златног доба које им је обећано.
- Када су Законом смањене пензије, смањена је и општа вредност бода са 795 динара на 715,6. Тај бод се помножи са личним коефицијентом и тако се дође до износа пензије. Пошто лични коефицијент нису могли да дирају, они су смањили вредност бода и свима нама смањили пензију за, отприлике једну шестину, у мом случају за 16 одсто. Тако да је мени и мојим исписницима пензија двоструко умањена - каже за Глас Подриња Росић.
Његов колега Јеремић, додаје да са свим повећањима која су забележена у протеклом периоду, и даље није добио пензију коју је заслужио.
- Од моје пензије, која ми је припадала по правди и Закону, узели су на почетку 2.400 динара, а са најновијим повећањем ми недостаје још 150 динара да стигнем на тај ниво. Да буде јасније, моја је пензија сада већа за 2.250 динара од тренутка када сам добио прву која је била умањена за 2.400 динара - истиче Јеремић.
Росић тврди да Закон о смањењу пензија није укинут и да је власт створила само илузију да је то учињено и да су данас пензије никада веће.
- Драги пензионери, узмите своја решења о пензионисању и видите колики вам је лични коефицијент. Тај број помножите са вредношћу општег бода која је пре 1. новембра 2014. година, када је Закон почео да важи, износио 795,11 динара. Тако ћете добити износ пензије који би био да није било противуставне уредбе, не рачунајући понижавајућа повећања од 1,25 %, 1,5%, 5% о овог последњег од 8 до 13,3 одсто - напомиње Росић.
Да не бисмо отишли у математику, Росић је израчунао да му је данас, уз сва поменута повећања, пензија и даље нижа за четири одсто у односу на оно колико би морала да буде.
- Моја рачуница је неумољива и показује да сам до сада оштећен за 208.000 динара, и то се наставља. Сваком пензионеру у Србији је узето, у просеку, између хиљаду и по и две хиљаде евра за ове четири године. Колика год да су повећања, биће потребне године да би се стигло до оне вредности које смо морали да примамо, јер су пензије имовина и нико нема права да нам их смањује - додаје Јеремић.
Ова два пензионера се не предају. Боре се за своје стечене пензије, иако не наилазе на разумевања било кога у држави ко би о томе морао да води рачуна. Према њиховим подацима, а обојици математика иде од руке - како кажу, у Србији је на овај начин оштећено 250.000 пензионера. Захтевају да се уради ревизија свих пензија и да се надокнади свим пензионерима у Србији оно што има је одузето противуставним одлукама ове власти.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa