Инфо

22. новембар 2018.22. нов 2018.
ПИЛОТ ОБУКА АСОЦИЈАЦИЈЕ "ДУГА" ЗА ПРИМЕНУ КОНЦЕПТА БЕЗБЕДНОСНЕ КУЛТУРЕ

РИЗИЦИ У СИСТЕМУ СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ

Асоцијација Дуга је у Центру за Стручно уеавршавање у Шапцу протекле недеље организовала прву, од укупно 10 пилот обука за примену концепта безбедносне културе у систему социјалне заштите. Ове активности финансијски је подржала Мисија за европску безбедност и сарадњу ОЕБС, а спроводе се према речима Александра Прице, председника Асоцијације Дуга, из разлога што је мали број људи упознат еа овим концептом.
- Концепт безбедносне културе подразумева скуп усвојених ставова, знања, вештина и правила из области безбедности о потреби, начинима и средствима заштите личних, друштвених и међународних вредности од свих извора, облика и носилаца угрожавања. Такође, под безбедносном културом подразумева се и предузимање скупа активности у циљу елиминисања претњи по нашу безбедност у складу са стеченим знањима и вештинама, као и у складу са прихваћеним вредносним ставовима - истакао је Прица и додао да је Систем социјалне заштите, систем који има мандате и превентивног деловања када је безбедност у питању, пре свега малолетника, али има и значајну улогу у превенцији вршњачког и породичног насиља.
- Иако стручни радници Система социјалне заштите имају мандат и морају да буду укључени у све случајеве породичног насиља, као и било које врсте насиља у које су укључени малолетници, без обзира да ли као починиоци или жртве, иако су стручни радници Система социјалне заштите неизоставни чланови локалних акционих тимова за превенцију породичног насиља и представници свих осталих савета и радних група на локалном нивоу, до сада нису у довољној мери били препознати као неизоставни део реформе безбедоносног Система у Србији - додаје Прица.
Стручни радници Система социјалне заштите, иако су у сталном контакту са жртвама породичног насиља, али и свим малолетним жртвама насиља, нису у довољној мери упознати са могућностима да превенирају могућност да се њиховим клијентима насиље поново деси.
-Познато је да око 33% жртава насиља, насиље доживљава континуирано и да се веома често поново враћа насилницима уколико еу еконоски неоснажени или и даље на неки начин емотивно везани за њих. У случајевима породиног насиља дешава се да то чине и због деце. Тако по статистикама центара за социјални рад око 38% жена које су биле у сигурним кућама поново се врати насилнику. Такође, јако велики проблем стручних радника Система социјалне заштите је и насиље које се дешава према њима од стране особа са којима раде, а који су починиоци насиља. У току 2017. године у 8 центара за социјални рад у Србији десило се насиље према стручним радницима, а у много већем броју претње које се могу дефинисати као психолошко насиље, каже Александар Прица и истиче да се у три центра за социјални рад у 2017. години десило 6 убистава и 2 самоубиства, што довољно говори о безбедносним ризицима у систему социјалне заштите.
Након реализације овог пројекта, следећи корак Асоцијације Дуга би у наредном периоду био пилотирање нове услуге у систему социјалне заштите под називом "Израда индивидуалног безбедносног плана". Услугу би могли да пружају стручни радници који су прошли њихов акредитован тренинг.
-У наредном пројекту кроз пилотирање услуге, креирали бисмо минималне стандарде за адекватно пружање исте, а сам тренинг који сада пилотирамо дао би основ за покретање преко потребне и тренутно непостојеће услуге у нашем систему социјалне заштите. Тренутно радимо на повећању капацитета система социјалне заштите у Србији, како би он адекватно одговорио на потребу превенције насиља, а стручне раднице и раднике Система социјалне заштите учимо да овај концепт примене у пракси да би превенирали насиље које може да се деси корисницима њихових услуга, али и њима пошто су на свакодневном нивоу изложени разним облицима насиља - закључује Прица.
К.Ј.Ђ

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa